четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5633 прочитания

    Трима млади учени са носителите на наградата „Джон Атанасов”

    България се превърна в регионален център за млади предприемачи, подчерта президентът Росен Плевнелиев
    05 октомври 2016, 10:18 a+ a- a

    Елица Кьосева, Зорница Козарева и Веселин Райчев са тазгодишните носители на наградата „Джон Атанасов”. Тя се връчва всяка година, като отличава млади изследователи в областта на информационните технологии.

    Д-р Елица Кьосева е асистент-професор в сингапурския университет по технологии и дизайн. Научното портфолио и изследванията, проведени от нея, са фокусирани върху новите методи за използване на светлина при реализиране на желаните операции и прецизния контрол на атоми и молекули, които са градивните частици на квантовите компютри. Основните й постижения за последните три години са откритите нови методи за прецизен контрол – композитни импулси, чрез които квантовите системи могат да бъдат контролирани.

    Д-р Зорница Петрова работи в областта на обработката на естествен език и машинно обучение. Основният принос на научната й дейност е в областта на образованието, технологиите и индустрията. Тя е автор на над 60 научни публикации и е организирала четири международни състезания по семантика. От 2016 е ръководител на екипа, разработващ гласовия помощник на Amazon – Alexa.

    Третият лауреат на президентското отличие е изследователят д-р Веселин Райчев. Основната цел на неговите изследвания в последните години е обучаване на компютрите автоматично да извършват дейности, свързани със софтуерното инженерство. Примери за това са автоматичното генериране на програми, автоматичната корекция на програми и автоматичният превод от един програмен език на друг. Научните резултати на д-р Райчев са публикувани в редица академични институции, сред които MIT, U Washington, UTAustin, Microsoft Research и IBM Research.

    Носителите на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Дарин Маджаров и Николай Жейнов за създадената от тях най-голяма българска образователна платформа с видео уроци и упражнения по всички учебни предмети от 1-ви до 12-ти клас Ucha.se. За по-малко от четири години екипът успява да създаде над 7000 видео урока и упражнения, които са разгледани над 16 600 000 пъти от 450 000 регистрирани ученици, учители, роднини и студенти. Освен в България платформата се използва от българи в още 68 държави.

    С грамота за проект с висок обществен принос държавният глава отличи и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов за създаденото от тях мобилно приложение „Гражданите”. Неговата цел е да подобри културата на движение по пътищата чрез активна гражданска позиция, подсилена с технология. За една година приложението има над 41 000 потребители, 4000 сигнала към институциите, 750 извинения и 44 000 снимки, които изграждат най-голямата структурирана база данни за нарушения в България.

    „Към 2015 софтуерната индустрия вече съставя 1.86% от БВП на България и дава работа на 17 500 специалисти, като броят им ежегодно нараства с 6-10%”, посочи Плевнелиев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС