петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4727 прочитания

    Защо е важно да бъдем любознателни?

    Ами ако можехме да пътуваме във времето? Или да бъдем вечно млади? Ами ако притежавахме някакво свръхумение?
    11 януари 2017, 15:47 a+ a- a

    Ами ако можехме да пътуваме във времето? Или да бъдем вечно млади? Ами ако притежавахме някакво свръхумение? Ами ако динозаврите не бяха измрели? Или ако грешахме за всичко? Трябва ли да се срамуваме от това или да признаем, за да оправим нещата? 

    Това са част от въпросите, с които ни провокира книгата „Ами ако…?“ от Мат Мъри и Андрю Р. Макхю, която излиза в България („Книгомания“). Книгата предлага на децата (и не само) нов начин да изследват света около себе си и да общуват с него, като задават щури, абсурдни, провокиращи мисълта въпроси. Тези въпроси не само насърчават по-големи умения за критично мислене, но и дават на децата пространство за общуване, като зарежат таблета, за да нарисуват или опишат своята собствена реакция или дори участие в забавни диалогови упражнения с приятелите и семейството.

    А какво ли би било, ако имаше човек, който да плаща на ученика, за да не ходи на училище? Всъщност има такъв човек! Технологичният магнат Питър Тийл вече е учредил награда от 100 000 долара, която се дава всяка година на 20 души под 20 години. Едно от изискванията към кандидатите за приза е да са изключени или да не ходят на училище по друга причина. Те работят с наставници визионери, за да помогнат мечтани проекти да се превърнат в действителност, поясняват Мъри и Макхю. 

    Използвайки пропуските в знанията, прозренията на връстниците им и исторически и настоящи примери, авторите повеждат децата към задълбочено изследване на някои много сложни идеи, като ги анализират така, че всеки да проумее и доразвие идеята по присъщия само нему начин.

    Книгата е разделена на четири части (история, хора, предмети и природа) и има встъпление, с което започва разговорът защо е важно да бъдеш любознателен.

    Мат Мъри е професор по английски език и координатор по нововъведенията в Центъра за въвличане в света към Уестминстърския колеж. Освен това той е и съосновател и Главен куратор по любопитството на конференцията „Ами ако…?“ Има над десет години преподавателски опит в пет държави и три континента. Автор е на „Докато ти спеше“, „Всеки ден на Земята“ и блогове в „Хафингтън Поуст“. Живее в Сейнт Луис, щата Мисури.

    Андрю Р. Макхю в момента следва магистърска степен по „Взаимодействие между човека и компютъра“ в университета „Карнеги Мелън“ с цел да работи с интерфейси за виртуална реалност. Андрю е съосновател на конференцията „Ами ако?“ и има образование по философия, дизайн, техника и общество, математика и физика. Създал е програма за споделяне на велосипеди, ръководи движение за системна промяна на устойчивото развитие, съосновател е на няколко нови бизнеса и се занимава с изследвания на интерфейси мозък-компютър и с проблеми на цифровото разделение/различия между хората.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство