сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2010 прочитания

    Апендиксът може да не е толкова безполезен орган

    Според учените видът на тъканите, от които е изграден апандиситът, подпомагат развитието и размножаването на бактериите, нужни за нормалната работа на червата
    13 януари 2017, 19:24 a+ a- a

    До момента учените смятаха, че апендиксът е безполезен орган, който не изпълнява никаква функция. Ново проучване разкрива, че това съвсем не е така. Според д-р Хедър Ф. Смит от „Мидуестърн Унивърсити Аризона Колидж“ за остеопатична медицина органът служи за ограничаването на специфични бактерии да напуснат червата.

    Смит изследвала еволюцията в стомашно-чревните характеристики при 533 различни животински вида. Резултатите разкриват, че при някои бозайници има развит апендикс, а при други той липсва. Апандиситът е еволюирал независимо при различните генетични „връзки“, като се наблюдават над 30 различни вариации на промяна. Освен това, след появата му в почти нито един от случаите апендиксът не е изчезнал напълно при определена линия генетично идентични животни. Според Смит органът е останал в телата на животните, за да изпълнява определена цел и да им помогне да се адаптират към промените.

    Хедър Ф. Смит и съавторите ѝ от медицинския център на Duke University, университетът „Стеленбош“ в Южна Африка и Националният природонаучен музей във Франция успяха да оборят твърденията и предходните хипотези, че апендиксът може да е свързан с диетични фактори или околната среда. В допълнение към проучването си учените открили, че животински видове, които имат апендикс имат повече лимфоцитна тъкан в сляпото черво.

    Според учените видът на тъканите, от които е изграден апандиситът, подпомагат развитието и размножаването на бактериите, нужни за нормалната работа на червата.

    Това не е първото изследване, което твърди, че апендиксът има роля в човешкото тяло. Идеята за орган, предпазващ и спомагащ развитието на определени бактерии, бе представена в проучване през 2007.

    „Хората с премахнат апандисит продължават да водят значително здравословен живот и не срещат големи странични ефекти от операцията“, разказва Смит.

    Въпреки това някои проучвания показват, че липсата на апендикс води до повишени нива на инфекциозните заболявания, отколкото при хора, при които органът все още е на мястото си и функционира правилно. Друг негативен фактор е по-бавното възстановяване след боледуване, тъй като важните за човешкия организъм бактерии се изхвърлят от тялото.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 13 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 14 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 17 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд