петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25704 прочитания

    Акриламид – причината прегорелите храни да са вредни

    Научете как да се предпазите от веществото, признато за канцероген
    13 февруари 2017, 11:09 a+ a- a

    Предпочитате филийките за закуска много препечени, а баницата - с по-прегоряла коричка? По-добре се насочете към леко златистия цвят, съветват от Британската агенция по безопасност на храните. Препоръката е част от информационна кампания, стартирала тази година, която има за цел да помогне на хората да се предпазят от високите нива на акриламид. Веществото се образува в голям брой храни, в резултат на процеси на готвене при висока температура (печене във фурна, на скара и пържене). То е доказан канцероген при експерименталните животни, като предизвиква образуването на тумори в редица органи. По отношение на хората вредният му ефект все още се изследва. Международната агенция за изследване на рака го е класифицирала като „вероятен канцероген при хората“.

    Аспаргинът е една от двайсетте основни аминокиселини в живите организми. Може да се синтезира в човешкия организъм. Реакцията между аспаргин и редуциращ въглехидрат води до синтеза на акриламид

    Как се образува
    Най–високи нива на акриламид са установени в богати на въглехидрати продукти като картофи и зърнени храни. Предполага се, че основният механизъм за образуването на акриламида в храните е реакция между някои видове захари като глюкоза и фруктоза и аминокиселината аспаргин. Температури над 120 С благоприятстват протичането на процеса. Дефицитът на сяра, както и повишените нива на нитрати в почвата повишават нивата на аспаргин в зърнените култури.

    Съдържание на аспарагин в някои хранителни продукти:
    75 – 2200 mg/kg в брашното 50 – 1400 mg/kg в овесените ядки
    70 – 3000 mg/kg в царевицата
    319 – 880 mg/kg в пшеницата
    15 – 25 mg/kg в ориза

    Как действа
    Изследванията показват, че акриламидът проявява токсични ефекти спрямо нервната система както при експериментални животни, така и при хора, работещи в области, свързани с излагане на акриламид. След орално приложение акриламидът бързо се абсорбира и широко се дистрибутира в организма. Той метаболизира до химически реакционноспособния епоксид, глицидамид, посредством реакция катализирана от цитохром Р 450 2 Е 1. Глицидамидът може впоследствие да се трансформира под действието на епоксид хидролаза или да се свърже с глутатион. Изследванията показват, възможността от взаимодействие с нуклеиновите киселини ДНК, РНК и протеини (като хемоглубина ), като и акриламидът, и глицидамидът могат да реагират с хемоглубина, а за глицидамида е доказано при плъхове, образуването на ДНК адукти. Има данни, че глицидамидът притежава мутагенно действие, докато акриламидът може да предизвика изменения при хромозомите.

    Съдържание на акриламид в някои продукти:
    Пържени картофи, големи – акриламид 59-82 mcg Пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg Картофени чипсове – акриламид 25 mcg Царевичен чипс – акриламид 11 mcg

    Как да се предпазим
    Очаква се Европейската комисия да приеме общ стандарт за допустимите нива на акриламид в готовите за консумация храни. Междувременно Британската агенция по безопасност на храните дава следните няколко препоръки. На първо място, когато готвите храни, богати на нишесте (картофи, хляб), стремете се да постигнете леко златист цвят, а не загар. Не пренебрегвайте инструкциите върху опаковката. Често там са оказани времето и температурата, които са най-подходящи при обработка на съответния продукт. Не дръжте суровите си картофи в хладилника. Подходящо е да ги съхранявате при температура над 6 С. Накисването им във вода за около половин час преди готвене също спомага след това да се образува по-малко акриламид.

    Британската агенция по безопасност на храните е изследвала стойностите на акриламид в редица марки чипсове и в предлаганите от веригите за бързо хранене пържени картофки. Прави впечатление, че от една и съща верига могат да бъдат получени картофки, в които се съдържат 67 mcg/kg акриламид, но могат да бъдат получени и пържени картофки, в които се съдържат 587 микрограма на килограм акриламид. При марка ръчно приготвен чипс с морска сол нивата на акриламид достигат 1873 mcg/kg. При зърнените и оризовите продукти, нивата на акриламид са значително по-ниски.

    Разбира се, разнообразната и балансирана диета е препоръчителна. В доклад на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се посочва, че няма данни за наличие на акриламид във варени или сурови хранителни продукти, така че те могат да се окажат добър избор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство