четвъртък, 21 септември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4029 прочитания

  Над 2800 български ученици и 536 учители са преминали обучения в ЦЕРН

  До края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН за двуседмично обучение
  23 март 2017, 14:27 a+ a- a

  Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения.

  От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

  По време на разговора двамата обсъдиха възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

  Български физици, математици и инженери участват в различни проекти като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и провеждането на експеримента CMS, благодарение на който бе открита „божествената частица“ Хигс бозон. Учените ни са част от екипа, който прави експеримента „ИЗОЛДЕ“ на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. Те се използват за експерименти в областта на атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота.

  Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект „GRID“ за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

  На срещата проф. Николай Денков и Фабиола Джианоти коментираха идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех парк, в който да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа.

  Сред дискутираните теми бяха още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 25 минути
  ЕБВР ще подпомага българските банки да се справят с "лошите" заеми
  Към днешна дата финансовата институция е инвестирала над 3,6 милиарда евро в страната
  преди 3 часа
  Стартира регистрацията за инициативата „Мениджър за един ден”
  JA България приканва повече компании да отворят вратите си за младите хора
  преди 4 часа
  Мобилтел ще се ребрандира
  Промяната е част от стратегията на Telekom Austria за изграждане на единен бранд
  преди 22 часа
  Започна изграждането на комплекс Central park в Бургас
  Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места