петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12929 прочитания

    Нобелистът Хироши Амано: Всеки ден беше провал, но аз продължавах

    За пътя към голямото откритие, нуждата от концентрация и бъдещето, вижте какво сподели пред Economy.bg носителят на престижния приз за 2014 година
    13 април 2017, 14:28 a+ a- a

    Професор Хироши Амано е носител на Нобелова награда за физика от 2014 година. За себе си ученият споделя, че от малък е мечтаел един ден да промени света. По време на следването си в университета в Нагоя си дава сметка, че има как да сбъдне тази своя мечта. Посвещава се на разработването на ефективни сини светодиоди, които позволяват създаването на ярки и енергоспестяващи източници на бяла светлина. Именно за тяхното изобретяване получава престижното отличие на Шведската кралска академия на науките.

    По време на посещението си в България проф. Амано разкри, че след Нобеловата награда ролята му се е променила. Сега работата му се състои по-скоро в управление на хора и процеси, отколкото в провеждане на научни изследвания. Срещнахме се с него, за да ни разкаже повече за пътя към голямото откритие, как се е справил с многото неуспешни опити и как изглежда бъдещето през неговите очи. Вижте какво сподели проф. Амано пред екипа на Economy.bg:

    Професор Амано, как решихте да се насочите към физиката?
    Има един много важен предмет и това е „Въведение в инженерните науки“. Докато изучавах тази дисциплина, един стар професор ми каза: „Смисълът на инженерството - на японски йероглифът за „инженерство“ е две успоредни черти, пресечени с перпендикулярна черта – това е свързване на хора и хора“. Така изведнъж разбрах защо трябва да уча или защо трябва да уча Физика или Инженерни науки. От този момент мисленето ми се смени и се посветих на Физиката.

    Вижте какво споделя проф. Амано за пътя към Нобеловата награда

    Какво Ви помогна най-много по пътя към Нобеловата награда?
    Хубавото при мен е, че можех да се концентрирам върху една тема, а именно създаването на кристал с високо качество, с p-проводимост. Можех да си представя целта и можех да посветя на 100% живота си на науката. Причината да можех да сторя това е, че бях млад по онова време. Сега не бих могъл да го направя.

    В кои области да очакваме съществен технически напредък?

    Често в интервюта казвате, че визията за бъдещето е най-силният Ви мотиватор. Как изглежда бъдещето през Вашите очи и кои проблеми смятате, че науката трябва да реши в най-скоро време?
    Може би ще изобретим много добри системи за пречистване на вода и храна. Също така ще можем да предложим много добри и ефикасни електропреносни мрежи или задвижвани с електричество превозни средства и дори влакове. Влаковете ще се променят. Може би ще създадем електрически влакове и въздухоплавателни средства.

    Като учен сте провели стотици експерименти, повечето от които неуспешни. Как се справяте с ежедневните малки „провали“ и имате ли някаква техника, която Ви помага да стигнете до „Еврика“?
    Всеки ден беше провал, но аз избягах от провала. Винаги се случваше нещо неочаквано. Изучавах всеки ден, всеки експеримент и защо се е случило така.

    Как могат да бъдат подобрени смартфоните?

    Казвате, че още от студент мечтаете за създаването на смартфон. По какъв начин смятате, че смартфоните могат да бъдат подобрени и как се развива научната дейност на ръководения от Вас екип към настоящия момент?
    Мислим, че трябва да разширим предмета на своите проучвания. По отношение на LED’s, целта ни са съвременните екрани. Например много хора използват смартфон с течнокристален дисплей. За съжаление ефикасността, прозрачността на LCD e много ниска, само 5%. Така че смартфоните не са добри от гледна точка на ефикасност. Ето защо трябва да създадем нови дисплеи. Ако успеем, може би няма да ви се налага да зареждате телефона си всеки ден. Може би с едно зареждане ще можете да ползвате телефона си една седмица и повече.

    Какъв съвет бихте дали на хората, които се колебаят дали да поемат по пътя към следващото голямо откритие?
    Смятам, че трябва да обмислят детайлно какво искат да правят и какво би трябвало да направят. След като веднъж вземат това решение, трябва да се концентрират върху това, което са решили за себе си.

    Какъв съвет бихте дали на хората, които се колебаят дали да поемат по пътя към следващото голямо откритие?
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 8 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 16 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава