петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2447 прочитания

    Връчиха наградите за наука „Питагор“

    10 български учени получиха наградите на МОН
    19 май 2017, 08:55 a+ a- a

    Десет български учени получиха наградите за наука „Питагор“ на Министерството на образованието и науката (МОН) на официална церемония в Софийския университет.

    Носителите на приза бяха избрани сред 41 постъпили предложения в категориите: за млад учен, за утвърден учен в областта на природните и инженерни науки, за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки, за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научноизследователската и развойна дейност, както и за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

    Голямата награда „Питагор“ за млад учен беше присъдена на гл. ас. д-р Теодора Чамова и д-р ас. Кирил Христов. Всеки от тях получи от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев статуетка „Питагор“ и парична награда от 11 000 лв. Гл. ас. Чамова е специалист по нервни болести към Клиниката по нервни болести в Университетска болница „Александровска“ и главен асистент към Медицински университет-София. Д-р Христов е асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. Журито присъди и поощрителна награда за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки на гл. ас. д-р Благовеста Николова. Тя получи грамота, плакет и парична награда от 2000 лв.

    „Щастлив съм, че връчвам точно тази награда. За държавата ни е стратегически важно да създаде условия и да привлечем обратно младите учени, които работят по цял свят“, заяви министър Вълчев. Той поясни, че това ще гарантира развитие на икономиката и ще осигури суверенитет на държавата.

    Двама са победителите и в категорията за утвърден учен в областта на природните инженерни науки - проф. дхн Тодор Дудев и проф. дхн инж. Иво Грабчев. Проф. Дудев е ръководител на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ във Факултета по химия и фармация, а проф. Грабчев –на катедра „Химия и биохимия, физиология и патофизиология“ в Медицинския факултет на Софийския университет.

    Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки беше присъдена на доц. д-р Андрей Чорбанов, който работи в областта на експерименталната и приложната имунология. Доц. Чорбанов е първият български учен, който получава тази награда за втори път.

    Отличието за успешен ръководител на международни проекти отиде при доц. Д-р Цанко Гечев - директор на новосъздадения по програмата Хоризонт 2020 Център за растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

    Отличието „Питагор“ за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати беше присъдено на колектива от Института по механика на БАН с ръководител проф. д-р Костадин Костадинов, а наградата за значим принос на български учен, работещ в чужбина, взе проф. Сергей Петков от Висшата международна школа за авангардни изследвания в италианския град Триест.

    Наградата за фирма с най-много инвестиции в научно-изследователската и развойна дейностполучи ЕООД „АЛЕКС–1977“. Президент на предприятието е д-р инж. Александър Долашки, главен асистент в Института по органична химия с център по фитохимия на БАН. Всички отличени получиха плакети и парични награди от 8000 лв.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава