четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    42833 прочитания

    Колко крачки на ден да правим, за да има ефект върху здравето ни?

    Вижте повече за ползите от ежедневното ходене пеш
    30 май 2017, 13:35 a+ a- a

    Напоследък все повече хора се разхождат наоколо с „умни“ гривни или имат приложение на телефона, които отмерват техните крачки и пулс, а после ентусиазирано разглеждат статистики на мобилните си устройства. Повечето ходене оказва благотворно влияние върху здравето ни, без значение дали става въпрос за сляпо следване на модата или осъзнато решение. Но колко крачки трябва да извървим, за да постигнем най-добър резултат?

    На този въпрос няма еднозначен отговор. Много от „умните“ гривни и приложения имат зададена под подразбиране дневна цел от 10 хил. крачки. Основната причина затова е, че в Япония, още през 60-те години на миналия век, тези уреди били популяризирани под името „манпо-кей“, което буквално означава „измерващ 10 хил. крачки“. Към онзи момент не са били проведени купища изследвания, за да се установи дали това е най-подходящият брой крачки. Напротив, стремежът е бил към хубаво, кръгло, лесно запомнящо се число. А като се замислим за десетичната бройна система и броя на заповедите в Стария завет...10 си е изкушение.

    Начин на живот     Брой стъпки дневно

    Високо активен     от 12 500 нагоре
    Активен                10 000 -12 499
    По-скоро активен  7500 - 9999
    Ниско активен       5000 - 7499
    Уседнал                под 5000

    В действителност според начина си на живот – уседнал или активен, здравият възрастен индивид минава на ден между 4 и 18 хил. крачки по данни на Биомедицинския изследователски център в Пенингтън. Различни експерти препоръчват да засечете обичайния си брой крачки и всяка седмица да се стремите да правите хиляда крачки повече на ден, докато достигнате натоварване, което ви удовлетворява.

    Ходенето предлага редица преимущества. Според проучване на Станфорд е много по-вероятно да ни дойде страхотна идея по време на разходка или в кратък период след такава, отколкото докато кротко си седим на бюрото. Кратка разходка всеки ден може да удължи живота ни с до 7 години, сочи изследване, презентирано по време на конгрес на Европейското общество по кардиология. От университета в Бъркли пък откриват, че умерено интензивното ходене и интензивното тичане в еднаква степен намаляват риска от високо кръвно, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.

    За да се постигне чрез ходене ефекта върху здравето, който би имала една умерено интензивна 30-минутна кардио тренировка, са необходими между 3 и 4 хил. стъпки над нормално извървяното дневно разстояние от даден човек. Нещо повече темпото на ходене трябва да е поне 100 стъпки в минута и дистанцията да бъде измината на интервали с продължителност от минимум 10 минути.

    Ако към обичайното си движение добавите 10 хил. крачки дневно, бихте могли да изгорите допълнително между 2 хил. и 3500 калории седмично. За да се отървете от 1 кг. мастна тъкан, тялото ви трябва да почувства калориен дефицит от приблизително 9 хил. калории. Така че с лека промяна на рутината си, бихте могли да отслабвате с по около 1-1.5 кг на месец. По мнение на голям брой фитнес инструктури именно такова темпо на отслабване упражнява най-малко стрес върху организма и дава най-устойчиви резултати.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.