петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13306 прочитания

    Telerik Academy Alpha ще обучава софтуерни специалисти за 6 месеца

    Повече за новата програма, която стартира на 26 юни, разказва Михаил Вълков, генерален мениджър на Софтуерната Телерик Академия
    05 юни 2017, 14:42 a+ a- a

    Михаил Вълков, генерален мениджър на Софтуерната Телерик Академия

    На 26 юни 2017 в България стартира Telerik Academy Alpha – нова иновативна програма за подготовка на младши софтуерни специалисти, разработена от образователната организация Телерик Академия. С изцяло нов метод на преподаване и учене, Академията съкращава от 12 на 6 месеца времето за покриване на стандартната програма на обучение.  Повече за новия модел на обучение разказва Михаил Вълков, генерален мениджър на Софтуерната Телерик Академия.

    Г-н Вълков, какво представлява Telerik Academy Alpha и кога стартира? 

    Telerik Academy Alpha е нашата най-нова програма за подготовка на софтуерни инженери, която съкращава наполовина традиционния период на обучение. Чрез въвеждането на иновативен подход на учене участниците ще могат само в рамките на 6 месеца да усвоят необходимите практически знания и умения и да стартират успешно кариерата си в софтуерната индустрия. 

    Обучението е безплатно и започва на 26 юни. Но желаещите да се включат в програмата е необходимо да кандидатстват до 7 юни. 

    Защо решихте да съкратите срока на обучение от 12 на 6 месеца? 

    Обучението в Телерик Академия е изключително интензивно и изисква пълното внимание на курсистите. Една от основните обратни връзки, която досега получаваме от нашите курсисти, е, че 12 месеца без доходи за някои от тях е непосилно. Съкращавайки програмата и едновременно запазвайки обема на знания и задълбочено усвояване, ние предоставяме възможност на нашите курсисти значително да намалят времето от началото на обучението им при нас, когато не са притежавали нужните знания, до старта на тяхната първа работа в софтуерната индустрия.

    Успоредно с това, най-новите тенденции в преподаването показват, че традиционният лекционен формат само в посока учител - ученик не е най-ефективен при предаването и усвояването на нови знания. 

    Със съкращаването на времето за подготовка ще намалите ли и обема на преподаваните знания и умения? Ще бъде ли по-интензивна програма за курсистите? 

    Докато новата програма съкращава времето за обучение, материалът и уменията, които курсистите усвоят, остават непроменени. Именно това е иновативно в новия метод на преподаване - в рамките само на 6 месеца участниците в програмата ще усвоят същите знания като в традиционната 12-месечна програма на Телерик Академия, но по-бързо и ефективно.

    Какъв е форматът и как ще се провежда програмата? Какво ще се промени в метода на преподаване и обучение? Какви нови подходи на преподаване ще бъдат използвани?

    Програмата е с продължителност 6 месеца - стартира на 26 юни и се очаква да приключи в края на месец ноември. Тя ще бъде изключително интензивна и изисква най-малко 20 работни часа присъствено обучение всяка седмица в трейнинг центъра на Телерик Академия в София. Разбира се, сме се съобразили с нуждата от отдих през летния и есенния сезон и сме предвидили и няколко почивни седмици.

    Изцяло ще преобърнем учебния процес в съответствие с най-новите световни тенденции в обучението. Програмата ще замени традиционния лекционен формат с по-интерактивен и персонализиран подход, чрез който лекторите се превръщат в лични ментори на участниците. 

    Също така, основен акцент в програмата има работата над реални проекти както индивидуално, така и в екип. Фокусът ни ще бъде върху .NET технологиите, като ще преведем курсистите през ключовите практики и водещи тенденции в разработката на софтуер. 

    Не на последно място, в програмата сме включили допълнителни теми отвъд програмирането, които ще помогнат за холистичното развитие на всеки участник. Ще акцентираме върху развитието на личностните и поведенческите умения (soft skills), придобиването на знания и умения по предприемачество, опознаване на пазара на труда и научаването на техники на учене, с които по-бързо и ефективно да се усвояват нови знания и умения.

    За кого е подходящо обучението и какви познания се изискват? Как става приемът? 

    В момента програмата е насочена към хора с основни познания по програмиране с езика C#, които искат да надградят и разширят, и да започнат работа. Кандидатите могат да имат минимален или никакъв предишен работен опит в сферата. 

    Желаещите да се включат в обучението трябва най-късно до 7 юни да подадат CV и мотивационно писмо на английски език през сайта на Телерик Академия. След това ще поканим кандидатите на изпит, който тества техните фундаментални познания по програмиране. Изпитът ще се проведе присъствено на 9 юни. Той ще е изцяло фокусиран върху езика C#, а материали за подготовка могат да бъдат намерени онлайн.

    На финала ще интервюираме успешно издържалите изпита, за да сме уверени, че разполагат с правилната мотивация и владеят английски език. Най-добрите кандидати спрямо всички показатели ще имат възможност да вземат участие в първото издание на новата програма, която започва на 26 юни. 

    Как и кога ще се провежда обучението и може ли човек да го съчетае с работа? Изисква ли се задължително присъствие?

    Обучението ще се провежда в рамките на шест месеца, всеки ден от работната седмица от 14:00 до 18:00 ч. в трейнинг центъра на Телерик Академия в София. Тъй като програмата изисква 100% присъствено участие, ще е непосилно някой, който в момента работи на пълен работен ден да съвместява професионалните си задължения с обучението в Академията.

    Какви са преподавателите?

    Обученията в новата програма ще се водят от нашите лектори. Те разполагат не само с дългогодишен опит в преподаването в сферата на софтуерното инженерство, но и с богати практически умения и опит в разработката на софтуер. 

    С какви умения ще разполагат участниците след завършване на обучението? Какъв документ издавате и къде може да послужи? 

    Курсистите ще придобият ключовите знания и умения, нужни на всеки, който иска да започне работа като младши софтуерен разработчик. Стартирайки от нулата, те ще могат да променят изцяло посоката си на професионална реализация само за 6 месеца.  Разбира се, както и другите ни випускници, те ще получат сертификат, който гарантира натрупаните умения пред компаниите в България. 

    Каква част от завършилите курсисти започват работа в софтуерната индустрия?

    Завършилите Телерик Академия за изключително търсени и високо ценени от работодателите. 75% от курсистите започват професионалното си развитие в софтуерната индустрия в рамките на 1-2 месеца от завършването си. Всички започват работа до 4-ия месец, обикновено защото си дават заслужена почивка след края на програмата.

    Както знаете, от началото на годината Телерик Академия се отдели като самостоятелна, образователна организация – партньор на всички ИТ компании в България. Успешно преминалите цялата ни програма ще получат достъп до мрежата ни от партньори, което ще им помогне да започнат работа веднага след завършването си.

    Работата с по-малки групи ще промени ли броя на завършващите Телерик Академия годишно? 

    В сегашния формат на входа приемаме между 800 и 1000 души, голяма част от които тестват дали софтуерното инженерство е за тях, без предварителен опит или познания за индустрията. Нормално е тази програма да не е за всички и накрая на програмата завършват най-добрите 10-15%.

    Намалявайки размера на групите, искаме да обърнем тази тенденция, като успеваемостта на участниците, влезли в програмата, да се покачи до 90%. Заедно с това планираме по-често да стартираме нови програми и да разширим разнообразието от технологии, които се изучават. Намаляване на броя младши кадри, които завършват Телерик Академия не очакваме да има, даже обратното, включително ще се случва на по-регулярна база – нещо, което ИТ индустрията очаква от нас. Не на последно място за нас винаги водещо е било качеството на обучението, а не мащаба.

    Какво предстои? 

    Целта ни е постоянно да развиваме и разширяваме обученията, които предоставяме. Затова предвиждаме да включим нови езици и технологии за програмиране, да интегрираме още водещи практики на преподаване и на база на обратната връзка от курсистите и техните резултати да надграждаме програмата.     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 52 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове