петък, 22 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  743 прочитания

  Близо 800 ученици от цялата страна ще се обучават по системата „учене чрез работа“

  Над 170 компании поеха тази година ангажимент към обучението на бъдещите кадри
  14 септември 2017, 10:13 a+ a- a

  Близо 800 ученици ще прекрачат прага на 30 професионални гимназии в 19 града в цялата страна на 15 септември, за да се обучават по системата „учене чрез работа“ към проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

  Над 170 компании са поели тази година ангажимент към обучението на бъдещите кадри в рамките на проекта ДОМИНО. Те ще им осигурят възможности за практика, наставници и работа със заплащане, още докато учат.

  „Активността на компаниите за включване в дуалното образование надхвърли всичките ни очаквания. Фирмите показват, че са готови да споделят с държавата не само разходите за професионалното образование, но и отговорността за неговото качество“, споделя Петя Евтимова, ръководител на проекта. От участващите в ДОМИНО над 170 фирми 70% са изцяло български. „В дуалното образование се включват не само големи предприятия, 60% са средните предприятия и малките фирми. 80% от участващите фирми са в областта на тежката промишленост и енергетиката, а 20% са в сферата на леката и туристическата индустрия“, допълва Евтимова.

  Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо осем професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

  Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

  През 2015 година българо-швейцарският проект ДОМИНО започна в две гимназии -  в София и Казанлък, по две професии. Година по-късно професиите бяха пет, броят на училищата - 16, учениците - 425, а фирмите партньори – 63 в 11 града. 

  През май тази година завърши първият в България ДОМИНО - випуск. 20 възпитаници на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък получиха удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификата за професионална квалификация за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Повечето от тях вече работят във фирмите, в които се обучаваха като ученици, а други избраха да следват.

  С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в над 30 професионални училища, както и поне десет професии.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  „Софарма Трейдинг“ разширява операциите си в Сърбия
  Компанията планира да разшири националното си присъствие в Сърбия като основа за развитие в региона на Източна Европа
  преди 10 часа
  Milestone Systems ускорява иновациите и увеличава капацитета за развитие с 45%
  Част от тази инвестиция ще бъде насочена към офиса на компанията в София
  преди 14 часа
  Интерактивен технологичен център за деца и младежи отваря врати в София Тех Парк
  TechnoMagicLand е проект на българската софтуерна компания „ТехноЛогика“ и подготвя днешните деца за професиите на бъдещето
  преди 14 часа
  Столичната община стартира кампания за алтернативно предвижване в градска среда
  София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек