петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6533 прочитания

    Повече социални контакти, по-дълъг живот?

    Начинът на живот е много по-важен за дълголетието от гените, твърди социологът Сюзън Пинкер, която изследва навиците на живот на столетниците в Сардиния
    15 септември 2017, 14:35 a+ a- a

    Навсякъде в развития свят жените живеят средно от шест до осем години по-дълго от мъжете. Това е една огромна пропаст...  Но в света има едно място, където мъжете живеят средно колкото и жените.  Това е красивият остров Сардиния в Средиземно море. Той е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници. Сардиния се отличава от всички останали „сини зони“ по това, че там съотношението на столетниците жени и мъже е едно към едно. За сравнение в другите такива области жените столетници обичайно са в пъти повече от мъжете (4:1). 

    Социологът Сюзън Пинкер решава да проучи на какво се дължи това и започва да изследва генетичния профил и навиците на живот на местните. И достига до следното заключение: начинът на живот е много по-важен за дълголетието от гените. Оказва се, че гените играят само 25-процентна роля в дълголетието, докато начинът на живот съставлява останалите 75%. 

    Какво е необходимо, за да доживеем до 100 години или повече? Какво правят жителите на остров Сардиния? Оказва се, че социалната интеграция и близките взаимоотношения са в основата на дългия и здравословен живот. Дори архитектурата и инфраструктурата на това място насърчава общуването и близките контакти между хората. Според Пинкер социалната изолация, в която живеят много хора днес, особено в развитите общества, крие сериозни рискове.

    На сцената на TED Сюзън Пинкер ни среща с различни столетници, които живеят на острова, опитвайки се да изведе формулата на дълголетието. Това, което установява, е, че всички те живеят в големи семейства или винаги са заобиколени от много хора. Никой от тях не живее самотен живот в изолация. Според Пинкер това е и една от причините жените да живеят по-дълго от мъжете. Те като цяло са склонни да общуват повече и да поддържат повече приятелства.

    Изграждането и поддържането на разнообразни човешки взаимоотношения със сигурност е предпоставка да живеем по-дълго, заключава Сюзън Пинкер. И ни кара да се замислим... с колко хора общуваме очи в очи през деня; говорим ли си със съседите; а с човека, който всяка сутрин ни прави кафе; заговаряме ли жената, която всеки ден разхожда кучето си край дома ни; членуваме ли в някакъв клуб... Защото тези взаимодействия са едни от най-силните предпоставки за това колко дълго ще живеем.

    Вижте видео: 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове