четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1989 прочитания

    Компютър разпознава алцхаймер 10 години преди появата на симптомите

    Системата използва изкуствен интелект, за да диагностицира заболяването в ранен стадий
    19 септември 2017, 16:43 a+ a- a

    Екип изследователи от Университета „Бари“ в Италия смятат, че изкуственият интелект е решението за ранно диагностициране на алцхаймер. Алгоритъмът, разработен от тях, разпознава дори най-малките структурни промени в мозъка, причинени от болестта. Това става дори десетилетие преди появата на първите симптоми.

    Според учените ранното диагностициране позволява на пациентите да потърсят лечение, което може да забави развитието на болестта.

    Изкуственият интелект е обучен чрез качването на 67 снимки от ядрено магнитен резонанс – 38 на пациенти с болестта и 29 от здрави индивиди. Изследователите са разделили снимките на малки сегменти и са задали задачата на изкуствения интелект да анализира невронната свързаност между отделните части.

    След обучението алгоритъмът е тестван с участието на 148 пациенти. От тях 48 са били предварително диагностицирани със заболяването, 48 са имали малки отклонения, развивайки алцхаймер впоследствие, а останалите са били здрави доброволци.

    Изкуственият интелект е успял да постави диагноза в 86% от случаите. Освен това системата е разпознала леките отклонения в 84% от случаите. Учените споделят, че са били ограничени от базата от данни, с която разполагат, но споделят, че ще продължат да набират информация за пациенти и да разширяват уменията на изкуствения интелект. Крайната цел е разработването на метод за изследване, който не изисква биологични проби.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС