четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8492 прочитания

    Какви са възможностите за обучение във Великобритания?

    Въпреки неяснотите около Брекзит, британските университети продължават да бъдат приоритетен избор за българските студенти
    28 септември 2017, 17:12 a+ a- a

    Всяка година над 150 хиляди чуждестранни студенти започват образованието си в британски университети и колежи. Привличат ги  разнообразието от академични програми и отличните условия за обучение,  както и възможностите за пълноценен студентски живот. 

    Въпреки неяснотите около Брекзит, британските университети продължават да бъдат приоритетен избор за българските студенти заради високите стандарти на академична подготовка, възможностите за стажове по време на обучението, както и заради достъпа до финансиране на обучението чрез нисколихвени студентски заеми, стипендии и друга финансова помощ. 

    Тази година 22 британски университета ще се представят на изложението  "Европейско образование 2017", което ще се проведе на 30 септември и на 1 октомври в хотел Маринела в София. 

    Кои са най-популярните университети и специалности сред българските кандидат-студенти, колко струва обучението, какви са възможностите за финансиране и самоиздръжка? Отговорите на тези и други въпроси, свързани със спецификите на висшето образование във Великобритания дават от консултантската агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

    Наред със световноизвестните Оксфорд и Кеймбридж, сред британските университети с международна репутация са:

    Imperial College London

    University of East Anglia

    University of Surrey

    Birmingham University

    University of Manchester

    University of Exeter

    University of Edinburgh

    University of Southampton

    University of Reading

    University of Sheffield, и др.

    Областите и специалностите, към които българските кандидат-студенти са проявили най-голям интерес тази година:

    Икономика, финансиране и банкиране

    Инженерни науки и нанотехнологии

    Архитектура, изкуство и дизайн

    Международни отношения и право

    Медии, журналистика и творческо писане

    Годишните такси за обучение в бакалавърски програми в Англия и Уелс варират от £7500 до £9250 в зависимост от специалността и университета. Кандидат-студентите от ЕС могат да се  възползват от  студентски заем, който покрива таксата на обучение за целия период на следване, като заемът се отпуска при преференциални условия и срокът за изплащане е 30 години. Някои университети в Англия предлагат и стипендии, както и отстъпка от таксата за обучение, настаняване или еднократна финансова помощ в брой.

    Таксите за магистърски програми в Англия са между 3500 и 18 000 паунда в зависимост от университета и специалността. От септември 2016 г. кандидатите от ЕС могат да ползват студентски заем за финансиране на магистърската си програма, независимо от формата на обучение – редовна или задочна. Максималната сума на кредита е £10 000 и се изплаща директно по сметка на кандидата в британска банка. За отпускането на кредит студентът трябва да има бакалавърска степен, да е под 60 години, досега да не е записвал магистратура, да е гражданин на ЕС и да е живял през последните 3 години в страна от ЕС. Заемът се отпуска при преференциални условия и трябва да бъде изплатен в рамките на 30 години.

    Обучението в бакалавърски програми в Шотландия е субсидирано от държавата. За български граждани таксата се опрощава. Студентите в магистърски програми също могат да ползват заем до £3400, но само за специфични програми.

    Условията за работа по време на следването също са благоприятни. Студентите от страни от ЕС имат право да работят почасово през учебната година и на пълен работен ден през ваканциите. 

    За живот във Великобритания са необходими между £600 - £700 на месец, като в Лондон, Единбург и другите големи градове сумата може да доближава £1000 - £1200. Настаняването в общежитие струва между £75 и £130 на седмица в зависимост от вида и размера на стаята и обикновено включва разходите за ток, вода, отопление и интернет.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка