четвъртък, 18 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  859 прочитания

  Учени откриха начин да прочетат мисълта на птици

  Системата познава каква ще е следващата песен
  12 октомври 2017, 13:41 a+ a- a

  Тимоти Гентнер и студентите му от университета в Калифорния, Сан Диего създадоха компютърен интерфейс, който разчита мозъчните вълни на птици и предвижда каква песен ще запеят дори преди да са издали звука.

  „Генерираме реалистични синтетични птичи песни, като анализираме директно невронната активност“, пишат учените в доклада си в bioRxiv. В екипа участва аржентинският експерт по птичи звуци Езикиел Арнеодо. Той нарича системата „първия прототип на детектор за комплексни, естествени комуникационни сигнали от невронната активност“.

  Експериментът включва софтуер за създаване на невронни мрежи и машинно обучение. Впоследствие в системата са вкарани данни за невронната активност и възпроизведения звук с паузите и промените в децибелите.

  През април 2017 Илон Мъск откри компанията Neuralink, където учени, изучаващи песента на птици, бяха първите членове на екипа му. Тя цели да проучи връзката между невронните сигнали и речта. Дни по-късно Facebook също разкри, че проучва трансформирането на мисълта в реч. Марк Зукърбърг сподели, че се надява потребителите да могат да пишат текстови съобщения с мисъл.

  Учените от университета в Калифорния, Сан Диего, смятат, че системата им може да бъде използвана за превръщането на човешката мисъл в текст, и се надяват разработката им да подпомогне развитието на други подобни проекти.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 14 минути
  преди 3 часа
  По-малко от една трета от българите пазаруват онлайн
  Държим едно от последните места в ЕС по този показател
  преди 4 часа
  ЕП иска да забрани употребата на палмово масло в горивата от 2021
  Възобновяемите енергийни източници трябва да представляват 35% от цялостното потребление, решиха евродепутатите
  преди 5 часа
  Гръцките туристи у нас вече над 1 млн. души
  За една година броят им е нараснал с над 8%