четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4018 прочитания

    Българка ще ръководи най-новите проучвания на болестта на Алцхаймер

    Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския университет в Индиана получи грант от 7,6 млн. долара за изследвания на пациенти с Алцхаймер под 65-годишна възраст
    13 октомври 2017, 14:46 a+ a- a

    Професор д-р Лиана Апостолова, снимка: Indiana University School of Medicine

    Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския университет в Индиана (Indiana University School of Medicine) получи грант от 7,6 млн. долара от Националния институт по стареене (NIA) за изграждане на мрежа от изследвания на ранната поява на болестта на Алцхаймер. Това съобщават от университета. 

    Новата безвъзмездна помощ от NIA ще помогне за изграждане на мрежа от клинични центрове в САЩ и стартиране на изследователска програма на стойност близо 45 млн. долара, ръководена от българката. Програмата ще е фокусирана върху клинични изследвания на пациенти с Алцхаймер, които развиват симптоми на болестта преди 65-годишна възраст. Програмата ще е с продължителност от 5 години и се очертава като една от най-мащабните в света.

    „Докато рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава с напредване на възрастта, приблизително 5% от пациентите развиват симптоми преди 65-годишна възраст, като по-малко от 10% от тези пациенти носят известни мутации за болестта“, казва Апостолова.  „Пациентите с ранен стадий на болестта често се изключват от клинични изследвания и терапевтични проучвания поради тяхната ранна възраст или липса на загуба на паметта. Изследванията сочат, че при тази група има висока наследяемост на генетични рискови фактори“, добавя тя. 

    Данните от проучването ще позволят щателно сравнение между клиничните, психологичните, структурните, биометричните и генетичните прилики и разлики между болестта на Алцхаймер с ранно (преди 65 годишна възраст) и късно начало (след 65 годишна възраст). 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място