сряда, 22 ноември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  398 прочитания

  Учени изобретиха мозъчни импланти

  Първоначалните тестове показват, че могат да подсилят паметта с 30%
  14 ноември 2017, 16:23 a+ a- a

  Екип учени от университета в Южна Калифорния е разработил мозъчен имплант, който може да подобри значително паметта на хората, съобщава изданието New Scientist.

  Устройството се състои от електроди, които се имплантират в мозъка. То имитира начина, по който естествено обработваме спомените, изпращайки малки електрически сигнали към хипокампуса – част от мозъка, която отговаря за ученето и паметта. Електрическите сигнали имитират нормалните модели на мозъчната активност и изследователите се надяват, че могат да помогнат на хората с нарушения на паметта, като деменция.

  Учените провеждат тестове с група от 20 доброволци, които вече са имали имплантирани електроди в мозъка си за лечение на епилепсия. Те е трябвало да участват в лесна игра за запаметяване на визуална информация. В първата сесия участниците са давали отговори без помощта на допълнителна мозъчна стимулация, докато във втората - имплантите са стимулирали специфични части на мозъка с микро-електрически шокове. Резултатите във втората сесия били с 30% по-добри, което означава, че устройството може да подсили значително паметта.

  „Пишем невронен код, за да подобрим функцията на паметта. Това никога не е било направено преди“, казва Донг Сонг, доцент по биомедицинско инженерство в университета на Южна Калифорния и един от авторите на изследването.

  Учените се надяват, че в бъдеще иновацията може да бъде използвана за подобряване на паметта, зрението или мобилността.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 14 часа
  С 14% е нараснал износът ни от началото на годината
  По този показател се нареждаме в първата петица на страните от ЕС
  преди 19 часа
  Пет тенденции, които ще доминират технологичния свят през 2018
  Чатботовете ще стават все по-умни, а „Индустриалният интернет на нещата“ все по-често ще намира място в технологичните системи на бизнеса, прогнозират от Progress
  преди 19 часа
  България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения
  Проектът преминава под мотото „Открий своя талант”
  преди 20 часа
  Злато за България от Международна олимпиада по астрофизика
  Българските ученици завоюваха два медала и почетна грамота