сряда, 13 декември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  470 прочитания

  Изкуствен интелект разчита човешкия геном

  Новият инструмент бе пуснат от лабораторията на Google
  06 декември 2017, 13:13 a+ a- a

  Близо 15 години след като учените успяха да установят подредбата на човешкия геном, голяма част от информацията, съхранена в него остава загадка. Google представи инструмент, наречен DeepVariant, който използва най-новите техники за изкуствен интелект за създаването на по-точна картина на информацията в генома.

  DeepVariant позволява разчитането на подредбата с голяма резолюция, изграждайки цялостна картина на генома. Алгоритъмът автоматично разпознава малки мутации за вкарване и изтриване, както и единични базови двойки мутации в последователността на данните.

  Технологията за сканиране е налична още от 2000 година, но получените данни бяха трудни за разчитане от експерти. Това се дължи на факта, че учените трудно можеха да разпознаят мутациите от грешки, получени по време на теста. Тези незабелязани мутации може да са пряко свързани със заболявания, като раковите образувания.

  Съществуват няколко инструмента за интерпретиране на резултатите като GATK, VarDict и FreeBayes. Настоящият софтуер използва по-прости методи за машинно обучение и статистика, идентифицирайки мутациите чрез опити да разпознаят грешките.

  „Едно от предизвикателствата е в различните части на генома, в които всеки един от настоящите инструменти има своите недостатъци. Разчитането на тези различни части е изключително важно и затова е добре да имаме различни методи за работа“, разказва Брад Чапман – изследовател във факултета по обществено здраве в „Харвард“.

  „Успехът на DeepVariant е важен, защото демонстрира, че геномиката и задълбоченото машинно обучение могат да бъдат използвани за създаването на по-добри системи кодирани от хора“, допълни главният изпълнителен директор на Deep Genomics Брендан Фрей.

  Deep Genomics е една от няколкото компании, които целят да създадат изкуствен интелект, за да идентифицират причинителите на заболявания и възможни терапии.

  Кодът на DeepVariant ще е достъпен в Google Cloud Platform.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 2 часа
  Норвегия ни подкрепя с 210 млн. евро
  Средствата са за сферите на иновациите, климата, социалното включване, правосъдието и др.
  преди 3 часа
  Три японски фирми стъпват у нас
  Zen Noh foods е започнала производство на замразено суши в Пловдив
  преди 4 часа
  Какво търсиха българите в Google през 2017?
  Вижте какво оглави класацията на най-честите тръсения и по света
  преди 5 часа
  Изравниха таксите за обслужване на пътници през двата терминала на Летище София
  Уеднаквяват се и таксите за пътуващите, независимо от дестинацията – вътрешна или международна