сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4287 прочитания

    Нова област от науката изследва колко опасни са смартфоните

    Според учени „технострес“ е ново състояние, което има сериозни последствия за здравето
    21 февруари 2018, 17:19 a+ a- a

    В публикация в „Гардиан“ Моя Сернър описва експеримент, в който опитва различни стратегии за влагането на ред в постоянно пълната електронна поща. Проучвайки ефекта върху постоянния достъп до електронни съобщения, учените достигнаха до заключението, че смартфоните са основен причинител на стрес поради лесния достъп до интернет.

    „Тази култура на постоянна свързаност убива хора, води до притеснения, безпокойство, депресия и се отразява на физическото здравословно състояние. Вече има цяла нова област от науката, наречена „технострес“, която разкрива, че непринудените електронии съобщения присъстват в ежедневието особено когато има недостиг на насоки от страна на работодатели. Те увреждат здравословното състояние на обществото“, споделя сър Кари Купър – организационен психолог в бизнес училището в Манчестър.

    Според психолога Рон Фредман постоянното проверяване на електронната поща може да се отрази на продуктивността и цялостното качество на живот. В същото време друго проучване, за което пише Джули Борт от Business Insider разкрива, че служителите са изморени от възможността да получат електронно съобщение в извън работно време.

    „Смятам, че работодателите могат да вземат добър пример от проучването за този нарастващ проблем. Те могат да окуражат служителите да изключат известията за електронии съобщения на смартфоните и компютрите си, когато трябва да се фокусирарат върху определена задача. Контролирането на поведението трябва да стане навик на служителя“, разказва Фредман.

    Някои компании по света вече насочиха вниманието си към разрешаването на проблема. Например Porsche споделя, че всяка кореспонденция, изпратена до служителите им между 19:00 и 6:00 часа, ще бъде връщана на подателя. Освен това френските работници вече имат законното право да се дистанцират от технологиите. Компаниите са задължени да обсъдят със служителите си кога могат да изключат електронните си устройства.

    Изпълнителният директор на американския институт по стреса споделя, че работата върху няколко задачи едновременно не е полезна. За пример тя посочва работата върху проект и посещението на служебната пощенска кутия по същото време.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа