четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6551 прочитания

    Проучване: Всеки втори учен у нас обмисля идеята за стартъп

    Една трета от учените в страната смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес
    30 март 2018, 13:48 a+ a- a

    Почти половината учени у нас обмислят варианти за стартъп вместо кариера в науката. Това сочи анкета на Фондация "Карол Знание" съвместно с Асоциацията на докторантите в България. Проучването е проведено е сред 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла, на възраст до 35 години, и 26% с научна титла, на възраст над 35 години.

    Данните сочат, че 54% от анкетираните са обмисляли по един или друг начин идеята за стартъп. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. 6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

    Тези числа звучат впечатляващо, но трябва да се отчита факта, че 44% от участниците в анкетата работят в областта на приложната наука и 35% - в областта на фундаменталната наука, но с възможност за практическо приложение. Въпреки това, половината от участниците не познават чуждите практики на университетите да създават компании. 67% не знаят какво е спин-оф компания.

    Почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

    Резултатите от анкетата показват, че 17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. Другите категорични отговори подсказват, че по-голямата част от младите учени имат визия за бъдещето си: 15% ще търсят пост док в чужбина, 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. 14% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

    Колко от учените ще търсят работа в частния сектор? Едва 13%. В сравнение с данни от проучване на Стария континент, 58% от докторантите заявяват, че ще търсят реализация в индустрията и бизнеса. 9% от участниците в анкетата на Фондация "Карол Знание" казват, че ще правят собствена фирма. 31% от европейските им колеги имат подобни намерения, а още 37% възнамеряват да бъдат самонаети.

     

    За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса. Най-често работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

    Европейски проучвания показват, че около 45% от докторантите сътрудничат с бизнеса и 58% имат желание да продължат реализацията си в частния сектор.

    До голяма степен партньорствата по време на докторантурата създават очаквания за кариерни възможности и реализация в нови проекти. Едва 6% от учените смятат, че у нас има достатъчно възможности за реализация, 26% отговарят – категорично не, а 42% казват, че възможности има, но те не са много и не са за всеки.

    29% смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес. 60% признават, че отделни фирми работят с отделни научни организации, но като цяло за такава връзка не може да се говори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа