четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3583 прочитания

    Българите харчат най-малко за облекла в ЕС

    Азия генерира близо 60% от износа на облекла, сочат данни
    24 март 2017, 10:31 a+ a- a

    Българите харчат най-малко за облекла в рамките на ЕС - 75 евро на човек, сочат данни на Евростат. На другата крайност са гражданите на Люксембург - по 1174 евро на човек.

    Световната индустрия за облекла е на стойност около 2,86 трлн. евро и дава работа на 75 милиона души. Азия генерира близо 60% от износа на облекла и платове в света поради ниските разходи за производство. Около 70% от вноса на ЕС в тази област е именно от азиатски страни.

    Търсенето на все по-ниски цени и на по-къси срокове за доставка обаче понякога е за сметка на безопасността, здравето и правата на работещите, както показа инцидентът в Бангладеш преди четири години. Тогава над 1 100 работници загинаха, а още 2 500 души бяха ранени, когато сграда, помещаваща фабрики за облекла, се срути в Дака, Бангладеш. Трагедията привлече вниманието към тежките и рискови условия на труд в текстилната промишленост.

    Тази седмица комисията по развитие към Европейския парламент одобри доклад, призоваващ ЕС да направи повече за защитата на правата на хората, които произвеждат носените от нас дрехи.

    Той призовава за законодателство, което да наложи задължения на европейски компании, прехвърлящи производството си в страни извън ЕС, да извършват проверки дали техните доставчици спазват международните стандарти за зачитане на правата на човека и на социалните права.

    Авторката на доклада Лола Санчес Калдентей (ЕОЛ/СЗЛ, Испания) заяви: „Ако нямаме задължаваща правна рамка, която да изяснява как компаниите трябва да действат, ако го оставим на доброволни ангажименти на бизнеса, ние никога няма да видим истинска ангажираност за зачитане на трудовите права, на човешките права и на социалните права.“

    Докладът също така препоръчва въвеждането на стимули и на специални обозначения върху етикетите за дрехи, които са произведени по отговорен начин. Текстът ще бъде разгледан и гласуван на пленарното заседание в края на април.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа