петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2041 прочитания

    Ангелкова иска да отпадне прекатегоризацията на хотелите и ресторантите

    Целта е да бъде намалена административната тежест за бизнеса
    22 май 2017, 09:49 a+ a- a

    Ще предложа на представителите на бизнеса да бъде премахната прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“. „Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да подготвят огромен обем документи“, посочи още Ангелкова. 

    Министърът на туризма акцентира, че намаляването на административната тежест за бизнеса е един от основните ангажименти на това правителство. В тази връзка Николина Ангелкова съобщи, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т.н. По този начин няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две. Това ще спести време и средства за бранша. „Допълнителното облекчение, което предвиждаме, е голяма част от документите, които се изискват, да бъдат набавяни по служебен път от екипа на МТ“, каза министър Ангелкова.

    По думите й всички дейности за приемането на програмата за националната реклама през 2018 г. са стартирани. Акцентира се върху рекламата по целеви пазари, съвместната работа с водещи туроператори, представянето на България на международни туристически изложения и тематични форуми. Русия е основен целеви пазар за страната ни, потвърди министърът и коментира, че е предложила на руския посланик Анатолий Макаров заедно да посетят националните курорти и детски лагери, за да се увери лично в тяхната готовност.

    Стана ясно още, че активностите на Министерството на туризма са фокусирани върху дигиталната реклама и маркетинг. Министър Ангелкова информира, че предстои да бъде актуализиран сайтът bulgariatravel.org, като ще бъде обявена обществена поръчка.

    Регулирането на статута на националните курорти също е един от основните приоритети, каза още министър Ангелкова и допълни, че трябва да има еднакви правила, които трябва да се спазват. Тези промени ще бъдат въведени със Закона за туризма и специална наредба, която урежда това. Предстои до края на годината промените да бъдат внесени в Народното събрание.

    Относно контролните дейности по морските плажове, министър Ангелкова коментира, че телефонът, на който могат да се подават сигнали в Министерството на туризма, функционира и вече има подадени сигнали. Тя каза още, че предстои да сменим табелите на плажовете, които имат нови стопани. През това лято ще се правят съвместни изненадващи проверки с КЗП, Агенцията по безопасност на храните и РЗИ. По информация от МВР и през този летен сезон ще има съвместни патрули с Румъния и Чехия. Министърът на туризма потвърди, че всички институции работят целенасочено и в координация, за да бъдат в максимална степен гарантирани сигурността и спокойствието на туристите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 4 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research