събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3762 прочитания

    Една трета от хората предпочитат телефоните пред семействата си

    Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината от тях описват телефона си като своя най-добър приятел, сочи международно проучване
    22 февруари 2018, 09:45 a+ a- a

    Проучване на Motorola алармира за необходимостта от по-добър баланс между личния ни живот и смартфона. "Като създатели на първия в света мобилен телефон, ние се чувстваме отговорни да проучим влиянието на тази бързо развиваща се технология и желанието да ѝ позволим да ни помага в ежедневието без обаче да се превръща в негов център - понятие, което ние наричаме “Баланс между живота и телефона” (Phone-Life Balance)", отбелязват от компанията.

    Международното проучване, посветено на баланса между личния живот и смартфона, е проведено с участието на учени от Харвард сред 4 418 смартфон потребители на възраст между 16 и 65 години в САЩ, Бразилия, Франция и Индия. 

    Проучването показва, че потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, като най-сериозни тези данни са във възрастовата група на младото поколение, което израстна в един вече дигитализиран свят. 

    ● Една трета (33%) от анкетираните приоритизират смартфона пред ангажираността с хората, за които ги е грижа и биха искали да прекарват времето си заедно.

    ● Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината (53%) анкетирани от поколението Z описват телефона си като своя най-добър приятел.

    ● Хората искат помощ, за да установят положителен баланс между смартфона си и своя живот. Всъщност, 61% от участниците са единодушни, че биха желали да вземат максимума от телефона си, когато го ползват, и максимума от живота, когато не ползват телефона.

    ● Мнозинството от участниците (60%) споделят, че е важно да имат живот, несвързан с техните телефони.

    Проучването показава, че по-младото поколение е по-склонно да придобие точно тези проблематични поведения.

    ● Проверки по навик: Половината (49%) са единодушни, че проверяват телефона си по-често отколкото им се иска (близо всеки 6 от 10 в поколенията Z и Y)

    ● една трета (35%) споделят, че прекарват твърде много време в употреба на телефона (44% при поколението Z) и смятат, че ще са по-щастливи, ако споделят по-малко време със своите телефони (34%).

    ● Две трети (65%) признат, че се паникьосват, когато помислят, че са си загубили телефона (почти всеки 3 от 4 при поколението Z и поколението Y), а трима от десет (29%) признават, че когато не ползват телефона си, мислят за него.

    Очевидно е, че има нужда от по-добър баланс между смартфона и личния живот. За да имате възможност да проверите собствения си баланс, от Motorola са създадали онлайн анкета, състояща се от 10 лесни въпроса, с които можете сами да анализирате връзката си с телефона. Анкетата може да се попълни тук: https://phonelifebalance.motorola.com/.

    Motorola работи със SPACE Phone-Life Balance App, приложение, което предлага 60-дневна програма за развитие на разумно използване на смартфона. Приложението е полезно с функции като намаляване яркостта на екрана, блокиране на нотификации и други. Тази програма е изключително полезна за онези от вас, които страдат от натрапчива нужда от проверка на телефона, насочвайки вниманието върху собствените ви навици, свързани с телефона и научвайки ви как да постигнете желания баланс.

    Посредством предизвикателство “Трансформирай смартфона си” разработчиците могат да кандидатстват със свои идеи през платформата Indiegogo за изобретяването на нови Moto Mods модули, които биха могли да помогнат на потребителите да използват смартфоните си с повече внимание или пък да събират хората заедно с цел да споделят своите преживявания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години