събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2585 прочитания

    ЕС и Нова Зеландия започват търговски преговори

    Те целят да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги
    21 юни 2018, 14:10 a+ a- a

    В новозеландската столица Уелингтън еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и министърът на търговията на Нова Зеландия Дейвид Паркър официално поставиха началото на преговорите по всеобхватно и амбициозно търговско споразумение. Преговорите ще имат за цел да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги, както и да се изготвят търговски правила, с което да се улесни търговският обмен и да се осигури неговото устойчиво развитие.

    Днешното съобщение идва непосредствено след това за започналите по-рано тази седмица преговори с Австралия. Същевременно то идва скоро след приключването на преговорите с Мексико, след финализирането на споразуменията с Япония и Сингапур, както и след споразумението между ЕС и Канада, което влезе в сила през септември миналата година.

    По този повод комисар Малмстрьом заяви: „С общи усилия можем да достигнем до споразумение, което е от полза и за двете страни и предоставя определени предимства както за предприятията, така и за гражданите.“

    Първият официален кръг от преговорите между екипите от преговарящи на двете страни ще се проведе от 16 до 20 юли в Брюксел.

    Двустранният търговски обмен на стоки между ЕС и Нова Зеландия миналата година бе в размер на 8,7 милиарда евро. По-голямата част от износа на ЕС за Нова Зеландия се формира от отраслите за производство на промишлени стоки, като транспортно оборудване, машини и апарати, а също химикали, пластмаси, храни и услуги. Освен това (по данни за 2016 г.) е регистриран търговски оборот в размер на 4,4 милиарда евро в сектора на услугите.

    За Нова Зеландия Европейският съюз е третият най-голям търговски партньор, като споразумението би увеличило търговията със стоки с почти 50 %, или с една трета — ако се вземат предвид и стоките, и услугите.

    Нова Зеландия е една от развитите икономики в света с най-бързи темпове на растеж. Тя наскоро договори с 10 други държави от Тихоокеанския регион всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

    Споразумението между ЕС и Нова Зеландия ще гарантира, че европейските предприятия се конкурират при еднакви условия с предприятията от държави, с които Нова Зеландия вече има сключени търговски споразумения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години