петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    23169 прочитания

    Българският глас в Давос: „Започваме инициатива за „препострояването” на Европа”

    Единственият български участник в Световния икономически форум - Тихомир Каменов, пред Economy.bg
    28 януари 2014, 13:24 a+ a- a

    Тихомир Каменов е член на Световния икономически форум в Давос. От години той е единственият български участник във форума. Каменов е основател и председател на Надзорния съвет на „Търговска лига” – една от най-големите фирми в дистрибуцията на лекарства у нас. Завършил е право в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Специализирал е международно право в Хага, Университета „Лайден”, Международния комитет на Червения кръст в Женева, Института „Макс Планк” към Хайделбергския университет, Изследователския център по международно право към Университета „Кеймбридж” и др.
    Свързахме се с г-н Каменов, за да ни разкаже как е преминал тазгодишният Световен икономически форум в Давос.

    Г-н Каменов, Вие сте единственият българин, който участва в Давос за поредна година. Как попаднахте там?
    Точно 10 години сега – отбелязаха ги със специален прием за т.нар. „старши” членове, нещо като противовес на известните „млади глобални лидери”, много от които не ги виждаме в Давос вече. Не съм „попаднал” никъде. След като президентът Квашневски ме покани на 1 май 2004 на Варшавската среща по повод присъединяването на 10 източноевропейски страни към ЕС, основателят на Световния икономически форум проф. Клаус Шваб ми каза, че моето участие е търсено по регионални, предприемачески и експертни съображения. Неговата покана тогава беше приблизително следната: „Вашата фирмена група е направила много и има голям потенциал за подобряване на достъпа на хората до модерно лечение. По този начин Вие издигате стандарта на живот и икономиката в България и на Балканите и помагате на политиците да си вършат работата по-добре, като съкратят срока за приемането ви в ЕС”.
    Тази година говорихме, че пълноценното и безкомпромисно прилагане на реформите в Европа и всяка страна поотделно, разбира се и в България, е решаващо за пълното възраждане на нашия континент като водещата икономика в света. Започваме инициатива с участието на всички еврокомисари и държавни ръководители, вкл. водещи мениджъри и предприемачи, за „препострояването” на Европа.

    Колко струва участието във форума?
    Този въпрос обслужва нечий комплекс. Не струва много – всеки собственик на фирма в България може да си го позволи, ако съкрати един луксозен разход годишно.

    Как бихте обяснили на хората какво точно представлява Световният икономически форум в Давос?
    Информацията за форума е изобилна. Вън от суетата и любопитните истории форумът е лаборатория за идеи, емоционално-интелигентни дискусии и срещи във всякакъв формат с политици, милиардери, колеги експерти и предприемачи от цял свят, зареждане с интелектуална и емоционална енергия за година напред. Най-много са прогнозите за развитието, а сега те все още са оптимистично предпазливи.
    Световният икономически форум формално е международна неправителствена организация със седалище в Женева. В Давос всяка година участват 50-60 държавни и правителствени глави. Освен Сакскобурготски преди седем години, друг български премиер или президент не е канен. Участват също ръководителите на всичките водещи 500 концерна по Форчън и 300 по Форбс, знаменитости от искуството и културата. Мат Деймън получи специалната кристална награда за употреба на своята извесност в служба на децата в нужда тази година. Темите, които се дискутират, касаят глобални въпроси за човечеството, като икономическото развитие, международните конфликти, бедността и състоянието на околната среда, заетостта и финансовите пазари, като се търсят и обсъждат възможните им решения.

    Какви теми конкретно бяха обсъдени тази година?
    От преустройството и преорганизирането на света в условията на намалена задлъжнялост и увеличения дял на новите икономики, които сега изпаднаха във валутна криза, до нарасналото остро военнополитическо напрежение между Япония и Китай. „Последствия за обществото, политиката и бизнеса в условията на преместване на тежестта и влиянието към Азия и Латинска Америка” беше тематичният фокус на Световния икономически форум 2014. Целта е да се развият инициативите и дейностите, необходими в отговор на текущите и належащи промени, свързани със значителни политически, икономически, социални и преди всичко технологични въздействия, които променят живота ни, общностите и институциите. Международната общност и отделни правителства все още са фокусирани главно върху последиците от кризата вместо стратегически да се заемат с растежа и наличните възможностите за глобално, регионално и индустриално развитие.

    Вие на кои сесии присъствахте? Кои теми представляваха интерес за Вас?
    Почти всички сесии с основните централни банкери, водещите европейски, американски и китайски банки и европейските комисари. На продължилата почти три часа вечеря с председателя на Европейската комисия г-н Барозо в четвъртък седяхме един до друг и дискусията беше извънредно полезна и даже емоционална. Същият ден беше провел повече от пет разговора с Янукович, президента на Украйна, за спиране на насилието и по други въпроси.
    Здравеопазването, разбира се, винаги ме интересува и тази година имаше редица сесии по въпроси на централната нервна система. Трябва да се търсят иновативни решения за подобряване на достъпността до лечение в условията на пропорционално бързо застаряващо население. Основното, в което болниците ще се конкурират занапред, е кой ще успее да привлече и задържи млади таланти и предложи интегрирано здравеопазване – не просто красиви празни приказки. Това е голяма задача и аз съм го възприел като мой личен извод от години. За „Търговска лига” и „Чайкафарма” е ясно, че ние вече имаме голямо международно признание и привличаме най-младите и можещи хора в нашия сектор, но тази тенденция ще се усили. За нас е особено важно да продължим да подобряваме и издигнем нивото на българското здравеопазване и това е една от основните ни задачи.

    Как се промени форумът през годините, в които Вие участвате?
    В хода на световните събития развитието на фокуса на организацията е от безкритично розовите прогнози на „самовлюбени” мениджъри на глоблни концерни към икономически и социални анализи, ориентирани изключително към общественото благо. Спомням си как през 2007 и януари 2008 почти всички обясняваха, че нищо драматично и катастрофално не може да се случи, а през януари 2009 повечето от „оптимистите” не бяха поканени или бяха уволнени от своите фирми или институции.
    Обсъжданите теми от строго корпоративни отдавна преминаха в сферата на политиката и глобалната икономика. Сега особено за Европа младежката безработица е в центъра на всяка дискусия. Основната цел, която форумът преследва чрез всички свои инициативи и обсъждания, е подобряването на състоянието на света.

    А как бихте отговорили на хората, определящи форума като безполезна сбирка на сноби?
    Няма какво да коментирам. Тиражирането на заблуди и тяхното разбиване не е моя работа.

    Вие лично с кои световни знаменитости сте имали контакт в рамките на форума? Коя е най-интересната Ви среща?
    Познавам всички участници, между които 40-50 държавни глави, и съм говорил с всички. Миналата година се срещнах с моя учител Хенри Кисинджър. През 87-88 година на миналия век слушах негови лекции в Хага. Тази година Дейвид Камерън отговори на мой въпрос за 4-ти пореден път в пленарната зала. Въпросът беше за острата заплаха от нарушаването на общностното законодателство и особено на принципа за свободно движение на хора, стоки и капитали при ограничаване на вътрешната миграция от британското правителство. Неговият отговор уверение беше, че те ще ограничат само ползването на социлни придобивки за новопристигналите. Моето лично мнение е, че нашите политици трябва да престанат сляпо и по всички въпроси да ни „пакетират” с Румъния. Гърция пак е под кръстосан огън. Винаги, когато ставаше дума за моята България, се чувства ново положително, сякаш по-близко отношение: говорих със 7 европейски министър-председатели и с 6 финансови министри.
    Общият патриотизъм обаче не стига. В Давос всички се познаваме и само конкретните, а не дипломатичните и завоалирани отговори се ценят. Дузина бизнес лидери и водещи световни учени бяха много загрижени и аргументирани в разглеждането на различните политически, природни и икономически сътресения, които сякаш неизменно ни очакват през следващите години. Продължава сриването на редица валути на развиващи се държави: индийската рупия, турската лира, аржентинското песо и т.н.

    Познавате се и с Бил Клинтън, като дори сте учредителен член на Clinton Global Initiative. Как стана това?
    Да познавам се и със семейството. Президентът Клинтън лично ме покани да стана учредител в началото на 2005.

    Живеете в Швейцария. Как се управлява бизнес от разстояние?
    Всекидневно участвам в разработката на проекти чрез нашите задгранични дружества. Имам достъп до всякаква информация за моите компании в България и други държави. Мога да имам още по-подробна информация и доклади до минути, вкл. от независими източници, ако поискам. Тяхното финансово състояние е отлично, а винаги може и по-добре. Особено ме дразни бавната администрация при получаването на разрешения за употреба на произведените у нас модерни лекарства, с което да се пресече дългогодишното изнасяне на родния брутен вътрешен продукт чрез покупката на скъпи образци, често със съмнителна иновация. Лицензите на новите високотехнологични болници също се протакат без причини. Другите проекти, по които работя постоянно са подобряването на достъпа до съвременно лечение за всички българи и разработване на нови сфери от дейността на нашата застрахователна компания „ДаллБогг”. Всички са съгласни днес, че нарастването на брутния национален продукт на всяка нация е основата на нейното самочувствие. Дано нашите разделени и озлобени политици, потънали в егоизъм и световно невежество, поне малко да проумеят това, дори и като фактор в тяхна лична полза. Трябва непрменно да издигнем производителността на труда и капитала в нашата родина – без корупция и насаждане на невежество или тиражирането на заблуди.

    Какво е за Вас успехът и Вие лично чувствате ли се успял човек?
    За мен главният смисъл човек да е успешен е да реализира своите идеи - бързо и обществено полезно. Всичко се развива. Има един милион дефиниции за щастие. С пет деца и море от модерни идеи за развитие се считам за оптимистичен реалист и преобладаващо щастлив. Предстои много работа. Всяка следваща година поставя нови предизвикателства - от новите кардиологични болници и центровете, до все повече достъпни лекарства, произведени от „Чайкафарма”, или утвърждаването на застрахователна компания „ДаллБогг” като отличен партньор. Развитието на новите ни съвместни предприятия в две петролни държави ще ми отнеме много време през 2014.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк