четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3720 прочитания

    EY: Европа – най-привлекателният регион за чуждестранни инвестиции в света

    Интересът към България се увеличава, въпреки че страната има нужда от реформи и по-добра инфраструктура, пише в нов доклад на Earnst & Young
    29 май 2015, 14:03 a+ a- a

    Потокът чуждестранни инвестиции в Европа през 2014 се е увеличил с 36% спрямо 2013 – това е най-големият ръст сред регионите по света. За втора поредна година инвеститорите класират Западна Европа като най-привлекателното място в света за чуждестранни инвестиции. Това е записано в доклада на Earnst & Young /EY/ European attractiveness survey 2015.

    Промяна в нивото на ЧИ през 2014 спрямо 2013 /Източник: Earnst & Young/

    Привлекателността на Европа за инвеститорите продължава да се увеличава. В сравнение с 2014 през 2015 притегателната сила на Северна Европа се е увеличила с 5%, на Западна Европа с 3%. В сравнение с 2008, когато Централна и Източна Европа са определени като по-привлекателна от Западна Европа и Северна Америка, през 2015 този показател се увеличава с 14%.

    Великобритания, Франция и Германия продължават да са отговорни за повече от половината чуждестранни инвестиции /ЧИ/ в Европа, както и за 30% от новосъздадените работни места. ЧИ в Испания и Белгия също се увеличават с бързи темпове, а най-голям ръст на работни места се наблюдава в Полша, Румъния и Русия.

    Според данните на EY през 2014 страните в Централна и Източна Европа са изместили тези от Западна Европа по създадени работни места от чуждестранни инвестиции. Най-силно се представят Полша и Русия, като средният брой работни места, създадени в Полша, от ЧИ през 2014 е 117,3.

    През 2014 в Румъния са създадени 10 892 нови работни места в следствие на ЧИ, което е увеличение от 77% спрямо предходната година. България привлича интереса на чуждестранните инвеститори, но страната има нужда от допълнителни реформи и по-добра инфраструктура, се казва още в доклада на EY.

    Иновации
    Днес 36% от инвеститорите смятат, че западноевропейските градове са домът на „Следващия Google“. Това е ръст от 11% на годишна база. След като години наред Европа беше възприемана като изоставаща по отношение на иновациите, възприятията за нея рязко се измениха.

    Въпреки че има още доста работа за вършене, европейските предприемачи постигат голям напредък по отношение на комбинирането на новите технологии и нуждите на потребителите и така създават креативни, иновативни и успешни бизнес начинания, отбелязват от EY.

    Сред градовете отличници по отношение на иновациите, в които се създават дигитални клъстери и се провеждат събития, посветени на новите технологии на световно ниво, са Лондон, Париж, Берлин, Барселона, Хелзинки, Будапеща, Краков и Талин.

    От EY подчертават, че трансформацията на европейската икономика към предприемачество и нови технологии изисква широк достъп на таланти в тези сфери от чужбина. Това е и едно от основните предизвикателства пред континента, който трябва да улесни достъпа на специалисти. Проблем се явява и сложната администрация, която един чужденец трябва да премине, за да се сдобие с разрешително за работа. Тук е и едно от основните притеснения за инвеститорите, че политиките ще ги затруднят да наемат или развият талантите, от които имат нужда, за да развиват европейските си планове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа