събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3978 прочитания

    Програмистите напускат Гърция

    Около 200 000 гърци на възраст под 35 са напуснали страната между 2010 и 2013
    07 юли 2015, 17:33 a+ a- a

    Хиляди ИТ специалисти са напуснали Гърция през последните 5 години в търсене на по-добри условия зад граница, пише порталът ZDNet. 

    Изданието дава пример с програмиста Джордж Вакалопулос, който работил по 12 часа на ден, от понеделник до неделя, за малка софтуерна гръцка компания. Казва, че не бил получавал заплата в продължение на шест месеца и дори сам финансирал командировките си зад граница, надявайки се, че нещата ще потръгнат. Но надеждите му така и не се оправдали. През 2012 Джорд напуска Гърция и се премества в Швейцария.  „Няма друг избор освен да поема към чужбина, след като предадох проекта си. Не си струва да работиш при такива условия в Атина“, казва той пред ZDNet. 

    „През последните три години, почти 80% от моите приятели, повечето разработчици, напуснаха Гърция“, разказва Панагиотис Кефалидис. В момента той работи като програмист във Ванкувър, Канада.  „Израстването в кариерата е ограничено в Гърция. Хората напускат, защото не са платени достатъчно. ИТ професионалистите, които остават в страната, имат семейства с деца, трябва да се грижат за възрастните си родители или просто все още не са имали шанс да напуснат страната“, казва още той. 

    Още по-краен е софтуерният инженер Парис Апостолопулос. „Гърция беше нещо като гробище за мен, поне така се чувствах“, казва той. Парис напуска страната преди един месец и в момента работи в Люксембург. Казва, че го е направил с надеждата за по-добро бъдеще: „Искам да съм сигурен, че децата ми ще растат в сигурна и стабилна среда“.

    По данни на Endeavor около 200 000 гърци на възраст под 35 са напуснали страната между 2010 и 2013. Повечето от тях са високо образовани и квалифицирани с медицинско, финансово или технологично образование. Половината от тези, които вече са напуснали страната, не планират да се върнат в близко бъдеще, показва проучване на ICAP Group сред гърци, работещи в чужбина. 

    И изтичането на мозъци ще продължава, коментира още ZDNet. Седем от десет висшисти в Гърция биха искали да работят в чужбина, а един на всеки десет активно търси работа зад граница или планира да продължи образованието си там според проучване на Kapa Research. 

    Повечето гръцки ИТ специалисти, които напускат страната, се установяват във Великобритания, Германия, Холандия и Швейцария. Не са малко и тези, които се преместват в САЩ или дори Австралия.

    По данни на ManpowerGroup от 2015, брутна месечна работна заплата на опитен разработчик в Гърция варира между 2 600 и 3 200 евро.     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство