събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1701 прочитания

    Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016

    Европейският парламент прие и актуализация на тазгодишния бюджет в размер на €2,3 млрд., които да бъдат използвани за справяне с миграционния поток
    25 ноември 2015, 16:11 a+ a- a

    Европейският парламент (ЕП) прие бюджета на ЕС за 2016. В него се включват €155 млрд. в бюджетни кредити и €143,9 млрд. в кредити за плащания. Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, съобщиха от пресслужбата на институцията.

    Бюджетът бе приет с 516 гласа „за“, 179 „против“ и 8 „въздържал се“. Председателят на ЕП Мартин Шулц подписа бюджета, с което той официално влезе в сила.

    Парламентът гласува отделно изменение на бюджета за настоящата година. Той настоява страните членки да използват допълнителните €2,3 млрд., дошли от глоби за нелоялна конкуренция и по-високи от очакваните мита, за недостиг за същата сума в Доверителния фонд за Африка (предвиден за борба с първопричините за миграцията) и Доверителния фонд за Сирия (за помощ за бежанците и мигрантите във и близо до Сирия).

    За справяне с бежанската и миграционна криза криза е необходимо участието както на страните членки, така и на държавите в близост до конфликтите, от които мигрантите бягат. Бюджетът за 2016 предвижда €1,6 млрд. повече от първоначалното предложение на Комисията и отговаря на повечето искания на Парламента. Има и допълнителни €34 млн. за незабавно изпълняване на обещанието за финансова подкрепа за Турция, което беше дадено по време на срещата на върха в Ла Валета на 11 и 12 ноември.

    Засилването на конкурентоспособността на ЕС е приоритет на Парламента. Това намира изражение в допълнителни средства за малките и средни предприятия (€14,3 млн.), финансиране за „Хоризонт 2020“ за компенсиране на парите, които бяха пренасочени от него към плана „Юнкер“ (€31,8 млн.) и за програмата за обмен на студенти „Еразъм+“ (€6,6 млн.).

    Парламентът също така успя да убеди Съвета и Комисията да продължат и през 2016 инициативата за младежка заетост (в момента програмата се преразглежда), а неплатените европейски сметки да бъдат ограничени до устойчиво ниво.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство