петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5198 прочитания

    Бил Ричардсън: България може да играе роля в сближаването между Русия и САЩ

    Бившият посланик на САЩ в ООН пред Economy.bg
    21 декември 2015, 17:28 a+ a- a

    Възможно ли е екстремизмът да бъде победен и кой трябва да участва в коалиция срещу него? Каква може да е ролята на България в борбата срещу екстремизма? Време ли е за повече жени в световната политика? Как се промени Куба след „отварянето”? Възможно ли е „отваряне” в Северна Корея? Как се преговаря с диктатори?

    Тези въпроси отправихме към Бил Ричардсън – бивш посланик на САЩ в ОНН, министър по енергетика в кабинета на президента Бил Клинтън и бивш губернатор на щата Ню Мексико.

    Бил Ричардсън беше у нас за участие в международна конференция „Борба с насилието и екстремизма. Нов план за сигурност в образованието и културата”. Конференцията беше организирана от ЮНЕСКО и от Атлантическия клуб в България.

    Възможно ли е екстремизмът да бъде победен и кой трябва да участва в коалиция срещу него? Каква може да е ролята на България в борбата срещу екстремизма?

    Г-н Ричардсън, кои са най-големите предизвикателства пред сигурността днес?
    Най-голямото предизвикателство пред сигурността на международната общност е "Ислямска държава"/ДАЕШ.

    Можем ли да спечелим битката срещу екстремизма? Победима ли е ДАЕШ?
    Да, ДАЕШ е победима, но само при условие, че срещу нея се изправи международна коалиция. Няма как само САЩ или само Русия да се справят със заплахата. Трябва да се включат всички – не само правителствата, но също и местните общности. Битката трябва да се води и чрез образование и обучение, чрез създаване на работни места, защото "Ислямска държава" иска да разруши всичко. Ние трябва да се борим с тях не само с помощта на оръжията, но и със средствата на демокрацията и културата.

    Как би могла да изглежда тази коалиция?
    Коалицията трябва да е комбинация между страните с военна мощ, като САЩ, Германия, Франция.

    Русия?
    И Русия.

    Турция?
    Да, и Турция, но Турция се опитва да играе и с двете страни. Русия прави същото.

    Възможна ли е тогава подобна коалиция?
    Ще е възможна, но ще отнеме време.

    Имаме ли време?
    Имаме време, но Русия трябва да бъде част от тази коалиция. Важно е САЩ и Русия да подобрят отношенията си. Турция също трябва да е по-позитивно настроена. Трябва да спрат с ударите срещу кюрдите. Трябва да има по-голямо сътрудничество. Всяка страна трябва да осъзнае, че "Ислямска държава" иска да ни унищожи и ако сме разделени, "Ислямска държава" ще се възползва от това.

    Каква е ролята на България в борбата срещу екстремизма?
    България е член на НАТО. Член е и на Европейския съюз. България е силна демокрация. Така че България трябва да е активна. Това, което България може да направи, е да сближи САЩ и Русия. Защото България има добри връзки с двете страни.

    България като мост между Русия и САЩ?
    България би могла да е мост, защото вие сте културно обвързани с Русия, но сте член на НАТО. Вие сте демокрация, член сте на ЕС. Така че вие може да сте мост.

    Възможно ли е решение на сирийската криза без Башар Асад и кой би могъл да го наследи?

    Много от кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия считат за приемливо оставането на Башар Асад на власт. Възможно ли е решение на сирийската криза без него?
    В момента републиканците имат 15 кандидати за президент. Няма единство сред тях. Повечето от американците отхвърлят това, което някои от тях казват. Като например изказването на Доналд Тръпм за затварянето на границите за мюсюлманите или затварянето на джамии. Това не е Америка. Това не е демокрация. Това е малък процент от електората. Америка е нация на имигранти. Ние приветстваме мюсюлманите в страната. Приветстваме бежанците. Но има опасения, свързани с тероризма, заради ДАЕШ. Затова трябва да има по-добри проверки на бежанците, които влизат. Трябва да има по-добър контрол, защото не бива да се допускат бежанци, които са антиамерикански настроени или подкрепящи тероризма. Всяка страна трябва да разработи на границите система за по-добра оценка на бежанците.

    Възможно ли е решение на кризата без Башар Асад?
    Имаме нужда от Русия. Но Русия трябва да сътрудничи, а тя не сътрудничи достатъчно. Русия иска да защити Асад. А той не е добър вариант за Си рия. Затова мисля, че трябва да има преговори между САЩ, Европа и Русия за политически преход. Договореността трябва да е за поетапно излизане на Асад от властта, но при гарантирана защита за него и семейството му. Трябва да се постигне компромис. Според мен Русия се включи в битката срещу "Ислямска държава" най-вече да защити Асад. Въпреки че Русия загуби самолет с много хора на борда. Трябва да има компромис и преговори между САЩ и Русия. Но той още не се е случил.

    Кой би могъл да наследи Асад?
    Мисля, че това трябва да се договори. Решението трябва да включва умерени формации, които не са измъчвали хора, както Асад, които не са прогонвали бежанците. Трябва да включва демократично настроени хора. Може би някакъв вид коалиция. Няма да е перфектно. Но смятам, че алтернативата е по-добра от Асад и това е позицията на САЩ.

    Време ли е за повече жени в световната политика?

    Смятате ли, че е дошло време жените да поемат по-сериозни лидерски роли в световен план?
    Да, сега е точното време за жените да поемат повече лидерски роли. Мнозинството хора в света са жени. Мнозинството от страдащи хора в света са жени. Същевременно има твърде малко жени лидери. Смятам, че Ирина Бокова трябва да стане генерален секретар на ООН. Тя е квалифицирана, управлява една от агенциите към ООН. Тя е жена. Тя е от Източна Европа – регион, който никога не е излъчвал генерален секретар. И смятам, че това е прекрасна възможност за България. Но България трябва да има само един кандидат. А изглежда, че страната има доста кандидати, в което няма смисъл. Защото Бокова има голяма подкрепа от страна на Русия, Китай, Европа. Аз не мога да говоря от името на САЩ, но тя е много уважавана в САЩ.
    Светът трябва да изпрати сигнал, че жените могат да бъдат лидери. Защото досега жените бяха държани настрани. Смятам, че за да победим "Ислямска държава", ние трябва да дадем по-активна роля на жените и момичетата не само като разкрият потенциални терористи, но и като помагат в образованието и обучението. И затова смятам, че сега е точното време за жена лидер начело на ООН.

    Точното време ли е САЩ да имат жена президент?
    Да, време е за жена президент. Аз подкрепям Хилъри Клинтън. Смятам, че е точният кандидат. Но гласоподавателите ще решат това.

    Как се промени Куба след „отварянето”? Възможно ли е „отваряне” и в Северна Корея?

    Познавате Куба много добре. Как се промени страната след т.нар. „отваряне”? Кои са основните предизвикателства пред бизнеса в страната?
    Най-големите предизвикателства, които трябва да се имат предвид при правенето на бизнес в Куба, са следните: страната все още не е пазарна икономика, тя е социалистическа икономика. Куба трябва да се промени. Страната трябва да уважава човешките права. Трябва да има демокрация. Да, САЩ и Куба подобриха отношенията си и това е добре. Имаше размяна на политически визити. Има ръст на търговията и на туризма. Това е стъпка в правилната посока. Куба се променя в положителна посока, но бавно.

    Много пъти сте посещавали Северна Корея. Може ли да очакваме „отваряне” и там в бъдеще?
    Проблемът е в самата Северна Корея, защото не иска да се отвори към никого. Новият лидер иска да си стои в Северна Корея и да разработва оръжия, вместо да помага на хората си. Но смятам, че след като САЩ и Европа постигнаха споразумение по иранската ядрена програма, то тогава защо да не е възможен и компромис със Северна Корея? Нека да седнем на масата на преговорите и с тях. Някой трябва да направи първата крачка. И там мисля, че има нужда от медиация. Можи би Китай може да помогне. Може би ООН може да помогне. Можи би някой като Ирина Бокова, ако стане генерален секретар, може да събере на масата на преговорите САЩ, Северна и Южна Корея.

    Как се преговаря с диктатори?

    Познавате много световни лидери, включително много диктатори. Как се преговаря с диктатор?
    Важно е да се отнасяш към всеки, независимо дали е диктатор, или не, като с човешко същество. Трябва да покажеш уважение към културата му, уважение към гледната му точка. Трябва да го чуеш. Трябва да си готов да приемеш преговори, при които да се наложи да посетиш страната, вместо да водиш преговори на неутрална зона. Ходил съм в Северна Корея, ходил съм в Куба да преговарям, ходил съм в Мианмар и в Судан. Трябва да изградиш чувство на разбирателство и доверие, дори да имате големи различия. Това е била моята философия.
    Важно е другата страна също да получи някакъв политически дивидент, а не само ти. Това е игра на даване и вземане. Никога не е едностранчиво. Но най-важното е да направиш така, че диктаторът да ти има доверие, въпреки че е трудно. Така можеш да договориш освобождаването на политически затворник или да постигнеш примирие. Ако успееш да постигнеш някакво примирие, значи усилията са си стрували. Вярвам, че дипломацията е по-добра от войната, от оръжията, от санкциите. Разговорите и взаимното разбирателство са много важни. Това е била моята философия и смятам, че тя е била успешна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години