събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8667 прочитания

    Кои са факторите, които ни правят доволни от живота?

    В различните части от света „съставките на щастието“ се различават, показва Better Life Index на ОИСР
    31 май 2016, 15:37 a+ a- a

    Да си здрав и да имаш добра работа са две от най-важните съставки, свързвани със субективното благосъстояние. Това показва последното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Better Life Index или „Индекс по-добър живот“.

    Данните показват, че като цяло най-висока удовлетвореност от живота има в Дания, Норвегия и другите скандинавски държави, както и в Швейцария, Нова Зеландия, Канада и Австралия – страни, които имат високи резултати по отношение на заетостта, качеството на работните места и здравето на населението.

    В страните с по-ниско ниво на удовлетвореност нивото на заетостта и продължителността на живота са по-ниски от средните за ОИСР.

    Индексът покрива нивото на удовлетвореност в 38 държави и на практика показва много слаби колебания. Въпреки това хората, които са завършили университет в страните от ОИСР имат по-високи нива на удовлетвореност от живота в сравнение с тези, които са завършили само начално образование.

    Индексът измерва благосъстоянието по 11 показателя: жилище, доход, работа, общество, образование, околна среда, ангажираност в обществото, здраве, удовлетвореност от живота, сигурност и баланс работа-личен живот.

    Индексът показва, че добрите икономически показатели на една държава не означават непременно, че тя се представя също така добре в целия спектър от показатели. Например Турция и Мексико се представят изключително силно в някои форми на обществена ангажираност. Южна Африка има слаб резултат при много от индикаторите в сравнение с по-богатите страни, но се представя силно по отношение на обществото и баланса личен живот – работа.

    Личната сигурност е проблем в някои държави с високи доходи. Според Индекса чувството на несигурност е високо в САЩ и Нова Зеландия.

    Естония, Полша, Корея, Япония и Германия са с най-високи нива по отношение на образование и умения; над средното ниво при баланса работа-личен живот са държави с различни икономически показатели като Русия, Унгария, Италия и Ирландия.

    Индексът тази година включва данни за нови държави: Латвия и Южна Африка.

    На сайта на индекса има инструмент, чрез който всеки потребител може да състави свой собствен индекс на добруването за собствената си държава. Към момента този инструмент е използван от над 110 хил. души от 180 държави по света. Основните „съставки“ на щастието според тях са: удовлетвореност от живота, здраве и образование.

    Подробности за Индекса можете да научите от видеофайла:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години