петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25121 прочитания

    Какво означава Brexit за европейските мигранти на Острова?

    24 юни 2016, 14:23 a+ a- a

    Какви ще са последствията за европейските мигранти във Великобритания, ако тя напусне ЕС? До голяма степен това ще зависи от договореностите след Brexit-а между Брюксел и Лондон, подчертава Euronews.

    Вероятно ще се направи разграничение между живеещите на Острова законно и тези, които тепърва ще стъпят в страната. Нищо няма да се промени за една нощ, защото Великобритания ще остане член на Съюза, докато текат официалните процедури.

    „От политическа гледна точка, дори и при сериозен разрив в отношенията между Великобритания и ЕС, хората в „заварено положение”, които живеят на Острова законно, не би трябвало да усетят сериозни промени, защото и двете страни имат интерес да бъде запазен статута и правата им”, отбелязва Euronews.

    Дори Найджъл Фараж, един от най-гласовитите поддръжници на напускането на ЕС, заяви, че „европейските мигранти, които са дошли законно във Великобритания ще имат право да останат”.

    От законодателна гледна точка обаче статутът на европейските мигранти изглежда по-неясен. Международните споразумения като Виенската конвенция важат за държави, а не за отделни хора.

    Много е вероятно гражданите на ЕС, които смятат да заживеят във Великобритания след Брекзит, да нямат автоматично право да живеят и работят на Острова, като ограниченията вероятно ще са реципрочни и ще се отнасят и за британците, желаещи да живеят и работят в ЕС.

    Ако в бъдеще за мигрантите от ЕС във Великобритания важат същите правила като за хората извън ЕС, тогава ¾ от гражданите на ЕС, работещи в момента във Великборитания няма да отговарят на изискванията за визи, посочва Financial Times, цитирайки доклад на Migration Observatory към Университета в Оксфорд. Това ще засегне изключително работещите в хотели, ресторанти, ферми, строителство, производство, енергетика и транспорт.

    Според BBC някои граждани на ЕС няма да имат право да живеят и работят във Великборитания, което ще наложи те да кандидатстват за разрешителни за работа или визи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам