петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    43282 прочитания

    Кои са най-старите градове в света? (Видео)

    Пловдив е един от най-древните градове в света
    29 юни 2016, 15:14 a+ a- a

    Тези градове са най-древните продължително населявани места в света. И докато някои в момента са разрушени и обезлюдени, станали жертва на граждански войни, то други процъфтяват и умело съчетават историческото си наследство с модерната градска архитектура. Добър пример за това е българският град Пловдив, който е един от най-древните градове в света. Вижте кои са най-древните градове в света според класация на Telegraph: 

    1. Йерихон, Палестина. Първите заселници там датират от 10000-9000 г. пр.н.е., което прави Йерихон най-древното непрекъснато населявано място в света. Йерихон е и най-ниско разположеният под морското равнище град в света.  Археолозите са намерили 20 археологически пласта, които показват, че мястото е било дом на най-различни цивилизации. Градът е основан на Западния бряг на река Йордан и в момента е населението му е малко над 20 000 души.

     

    2. Библос, Ливан. Градът е основан от финикийците около 5000 година пр.н.е. Името си Библос получава от гърците, които са внасяли папирус оттам. Разположен е на брега на Средиземно море, на 20 км северно от центъра на столицата Бейрут. По време на владичеството на египетските фараони, през III и II хилядолетие пр.н.е., Библос е бил търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки (включително гръцката и латинската). Интересни туристически атракции са древните финикийски храмове, замъка Библос и баптистката църква John the Baptist, построена през 12 век. 

     

    3. Халеп, Сирия (наричан още Алеп или Алепо). Един от най-населените допреди войната сирийски градове е основан около 4300 година пр.н.е. Градът е под контрол на хетите до около 800 г. пр.н.е., преди да премине в асирийски, гръцки и персийски ръце. По-късно е населяван от римляни, византийци и араби, обсаден от кръстоносците и след това е бил под контрола на монголците и османците. Най-голямата забележителност на града е древният замък, известен с европейското си име Цитадела, който се извисява на хълм в неговия исторически център. Недалеч от Цитаделата се намира прочутият Халебски сук (покритият централен пазар на града), считан за най-големия в света с дължина на галериите му около 13 километра. Гражданската война в Сирия, започнала през март 2011, нанесе сериозни поражения на града. Ето как изглеждаше той преди началото на военните действия:

     

    4. Дамаск, Сирия. Първите обитатели на града датират от 4300 г. пр.н.е. Според някои източници Дамаск е най-старият населяван град в света и е имал обители от 10000 г. пр.н.е. Точният период на неговото основаване обаче е обект на дискусии. Първите исторически сведения за Дамаск са от 15 век пр.н.е., когато градът е под властта на египетските фараони. Сред това той последователно влиза в състава на Асирия, Нововавилонското царство, Израилското царство, Персия и империята на Александър Македонски и последвалото след неговата смърт елинистично царство на Селевкидите. Вижте Дамаск преди Гражданската война в Сирия:

     

    5. Суза (Шуш), Иран. Най-ранните обитатели на града датират от 4200 година пр.н.е.  Суза е бил столица на Еламската империя, преди да бъде окупирана от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър, в днешен югозападен Иран, равнинен Хузестан.   Днес населението на града наброява около 65 000 души.

     

    6. Фаюм, Египет. Най-ранните обитатели на града датират от 4000 г. пр.н.е.  Намира се на 130 км югозападно от Кайро и заема част от древната местност Крокодилополис. Съвременният Фаюм се състои от няколко големи базара, джамии и бани, наблизо са и пирамидите Лехин и Хавара.

     

    7. Сидон, Ливан. Най-ранните обитатели на града датират от 4000 г. пр.н.е. Сидон се намира на около 25 мили южно от Бейрут. Това е един от най-важните и може би най-старите финикийски градове. Смята се, че градът е бил посетен от Исус и свети Павел, а през  333 г. пр.н.е. е завладян от Александър Велики.

     

    8. Пловдив, България. Българският град Пловдив също попада сред най-древните в света. Данните сочат, че е бил населен от 4000 г. пр.н.е. „Вторият по големина град в България първоначално е бил тракийско селище, преди да стане главен римски град. По-късно е във византийско и османско владичество, преди да стане част от България. Градът е голям културен център и разполага с много древни останки, включително римски амфитеатър, акведукт и османските бани“, пише за Пловдив Telegraph.

     

    9.  Газиантеп, Турция. Най-ранните обитатели на града датират от 3650 г. пр.н.е. Градът е 6-ти по население в Турция и най-големият в югоизточната част на страната.  Една от най-интересните забележителности в центъра на града е древната цитадела Раванда, възстановена от византийците през 6 век.    

     

    10. Бейрут, Ливан. Столицата на Ливан е населена от 3000 г. пр.н.е.  Предполага се, че името му идва от ханаанската дума бе'ерат (кладенци), отнасяща се за множеството подземни извори, използващи се и до днес. Археологическите разкопки разкриват слоеве от древногръцки, римски, византийски, арабски, кръстноски и османски периоди. Населението на града е около 1,9 млн. жители, а с предградията достига 2,1 млн. души. След края на ливанската гражданска война градът се превърна в оживена и модерна туристическа атракция. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство