четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14669 прочитания

    Тиодор Зелдин: Източноевропейците имат умения, които ние, британците, сме загубили

    Какво е значението на Brexit-вота за Обединеното кралство и за ЕС - известният британски философ, историк и писател пред Economy.bg
    29 юни 2016, 14:52 a+ a- a

     

    "Всеки един човек иска да бъде чут и оценен. Вместо да коват закони, политическите организации трябва да намерят начин, за да гарантират, че гласът на всеки отделен човек се чува и отчита”, счита известният Оксфордски учен, историк и писател Тиодор Зелдин. Именно провалът в това начинание според Зелдин е в основата на протестния вот за излизане на Великобритания в ЕС. „Много хора днес чувстват по-голяма привързаност към любимия си футболен отбор, отколкото към собствената си държава”, подчертава той.

    Тиодор Зелдин е британски философ, социолог, историк, писател и оратор. Носител е на Ордена на Британската империя. Бил е съветник на френския президент Никола Саркози. Основател е на фондация Oxford Muse. Става международно известен с книгата си „Интимната история на човечеството”, преведена на 24 езика. В нея чрез личните истории на десетки френски жени Зелдин разказва историята на цели нации и цивилизации, причините за тяхното процъфтяване и падение, появяването на силни обществени явления и тяхното замиране. В момента Зелдин се фокусира върху намирането на начини, как работата да стане по-малко скучна и по-удовлетворяваща, как разговорите да бъдат по-естествени и как хората могат да бъдат по-искрени един с друг.

    Британският вестник Independent го нарежда сред 40-те световни фигури, чиито идеи ще имат „дълготрайно влияние през новото хилядолетие”. Fast Company го определя като международен мислител, а Management Today – като един от „един от най-блестящите британски умове”.

    Economy.bg се свърза с Тиодор Зелдин по Skype, за да коментира резултатите от Brexit-вота и други общозначими теми. Тук ви представяме коментарът на Зелдин по отношение на референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Вижте тук и другата част от интервюто!

    Зелдин за значението на Brexit-вота

    Тиодор, какво е значението на Brexit-вота за Великобритания и за ЕС?
    Тези дни дадох доста телевизионни интервюта по темата. Струва ми се, че политиката беше дискредитирана. Толкова много лъжи бяха изказани, толкова много лична амбиция беше скрита зад този вот. Това е проблем, който се простира далеч отвъд самото излизане на Великобритания от ЕС. Това е цялостен проблем на политическите организации.
    На второ място, Brexit-вотът беше вот на фрустрация и на отчаяние на голям брой хора. Толкова много хора не виждат смисъл в живота, особено в някои части на страната. Ако погледнете картата, къде хората гласуваха за „оставане” и къде за „излизане”, ще видите една малка част от Англия, която е доволна от просперитета си, и друга част, която не вижда бъдеще и просто изрази гнева си. Така една организация бива разрушена по погрешни причини.
    По-образованите британци осъзнават колко е важно днес да проявяваш интерес към други цивилизации, да имаш интерес към пътуването, интерес към откриването на нови хора и култури. Парадоксално е, че много от британците, които пътуват в чужбина, рядко общуват с местните. Те просто посещават исторически паметници, опитват местната храна, но не обменят опит с местните. Изолацията, която се наблюдава в страната, се възпроизвежда в чужбина. Има толкова много британци, които се чувстват изолирани днес. И това е факт, въпреки всички тези технологии, които уж дават възможност за комуникация. А всъщност те не ни свързват с никого. Проучванията показват, че хората, които използват най-много Facebook и останалите социални мрежи, са всъщност най-самотни.
    Все пак, след първоначалното разочарование от вота виждаш, че това е интересно събитие, което даде повод на хората да се замислят по-ясно за това, какво бъдеще искат. А миналото е просто мечта нещата да се върнат към стария ред. Защото хората си мислят, че всичко е било перфектно в миналото. Но това е безумие. Мечтата да се върнем към стара Британия също е безумие. Защото цялата идея зад нациите беше да се убедят хората, че всички те споделят едно и също мнение и ценности. Но това не е вярно.
    Нациите са ужасно разделени, а хората имат напълно противоречащи си ценности. И това може да се наблюдава във Франция, в Унгария и т.н. Не знам как е в България. Същото може би. Позицията на хората от Националния фронт във Франция е неприемлива за половината страна. Същото е и тук. Хората имат напълно различни позиции. Така че идеята нацията да обедини хората около една позиция е погрешна. Това, което подчертавам в последната си книга, е, че мечтата за консенсус е просто мечта. Противоречието е, че колкото по-образовани хора имаме, то толкова по-труден ще е консенсусът, защото те ще имат различни мнения.

    Какво е бъдещето на ЕС и Великобритания?

    Как виждате тогава бъдещето на Великобритания и ЕС?
    Аз не харесвам политиците. И не обичам да говоря за бъдещето. Защото е невъзможно да говориш за него.

    Оптимист ли сте за бъдещето ни?
    Това отново е остаряла идея. Ако си песимист, значи нямаш въображение. Ако си оптимист, значи си утопист. Ние не знаем какво ще е бъдещето. Аз вярвам в експериментите. Научният подход към живота е да пробваш различни неща. Понякога те се получават, но обикновено не проработват. Трябва да опиташ много пъти, преди да намериш решение. Дори и да намериш добро решение, то винаги се появяват неочаквани и нежелани съпътстващи последици. Много рядко се случва нещата да са перфектни.

    Имиграцията ли е виновна за Brexit-вота?

    Доколко въпросът с миграцията оказа влияние на вота за излизане от ЕС? Премиерът Дейвид Камерън подчерта, че е можело да се избегне Brexit, ако Брюксел му беше позволил да наложи контрол на мигрантите.
    Хората винаги са били мигранти. Винаги са се местили от едно място на друго, от по-бедно към по-богато. Заселили са Америка. И тази миграция е нормална. Но днес ние ставаме все по-ревниви към нашия просперитет и се опитваме да държим бедните хора далеч от нас. През 19-ти век всеки е искал да стигне до Америка. Докато в един момент вратите на Америка не били затворени. Доста трудно е вече да се заселиш там. Не само хората мигрират. Мигрират и растенията и животните. Това е естествен природен процес. Миграцията е нормална. Това, което липсва, е равенство между хората. Така ще изчезне заплахата, че ще загубиш работата си, ако позволиш на други хора да влязат в страната. В Англия хората от Източна Европа се ценят много. Те имат умения, които ние сме загубили. Британците сега се стремят да работят в публичната администрация или да станат консултанти. Аз лично имам двама помощници вкъщи от Полша. И те са много добри работници. Имаме нужда от уменията им. Разбира се, след 50 години поляците, които сега работят във ферми или на полето, ще спрат да правят това. Ще станат също толкова мързеливи, колкото са британците днес.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк