четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16229 прочитания

    New York Times: Спиращи дъха морски гледки в България

    Изданието публикува пътепис на свой автор, озовал се у нас за сватба в Хасково
    21 юли 2016, 10:36 a+ a- a

    Лукас Питърсън е автор, който пише статии за пътуване по света с икономичен бюджет за New York Times. Той се озовава в България, защото неговият братовчед го е поканил на своята сватба, а булката е българка от Хасково.

    Лукас описва подробно своето пътуване до България, което освен до Хасково, стига и до Черноморието, в пътепис, който изданието публикува със заглавие „До красивото Черно море на България“.

    Разказът започва с описание и съвети за евтино пътуване до България, преминава през наемането на кола и описването на добрите български пътища. При пътуването, обаче, според Лукас, ако човек е на двулентов път трябва да „карате отбранително: българските шофьори са агресивни при изпреварването“.

    Разказът продължава със съвети за хотели и допълнителна информация за цени на престой и различни услуги. Лукас описва България като място „пропито с история“, където храната е фантастична и на страхотни цени. Според него дори най-опърпания пътешественик може да си позволи да яде в заведение, а не само улична храна или пекарни.
    Пътешествието стига до Бургас, където преминава през бургаския археологически музей и велообиколка на Морската градина. Впечатленията на автора са, че у нас като цяло има малко хора, които говорят английски. Въпреки това една от жените в археологическия музей говори езика и го развежда из Бургас. Друго, което прави впечатление на американеца, е че повечето табели у нас са на кирилица.

    „И макар че историята в България е впечатляваща, аз бях още по-пленен от качеството и цената на храната“, споделя Лукас. След това следва разказ за пекарните, дюнерите и заведенията, които е посетил, шопските салати и цените на храната у нас.

    След Бургас разказът отвежда в Несебър и Созопол. Отново история, но този път освен калдъръмените улици, удивлението на автора е предизвикано и от Черно море. Той многократно разказва в своя пътепис за „спиращите дъха морски гледки“ по българското Черноморие, както и за белия пясък по плажовете.

    Разказът завършва така: „Екскурзията ми до плажа беше важна и аз изобщо не бях подготвен за нея, но въпреки това продължих. Събух се по боксерки, зарязах дрехите си в една уединена част близо до стената и се гмурнах. Водата беше хладна и възхитително освежителна върху кожата ми. Носех се по гръб, слушах звуците на семейства на пикник, плисъка на вълните, слаб ритъм на музика, идващ отнякъде надолу по плажа, и се чудех как така не съм успял да стигна до тази част от света по-рано.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места