вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3923 прочитания

    В Италия обмислят ограничен достъп до някои туристически забележителности

    Местните хора все повече страдат от задръстванията и твърде големите тълпи от хора
    22 юли 2016, 09:59 a+ a- a

    Италия е една от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб, но масовият туризъм застрашава някои от най-известните забележителности в страната и прави труден живота на местните хора, пише италианският Local.

    Венеция, Флоренция, Помпей, Рим, Капри, а наскоро и националния парк Cinque Terre (Петте земи) са основни точки на туристическия поток в Италия. Но тези места, буквално се задушават под натиска на огромния туристически поток, който преминава през тях непрекъснато, пише изданието.

    Данните показват, че до средата на юли туристите в Италия вече са повече от рекордно високия брой за 2015. Местните власти в туристическите центрове се опитват да се справят и призовават правителството да побърза с националния си план за намаляване на задръстванията.

    Планът се изготвя от Министерството на културата и Италианския борд по туризма. Някои местни власти в страната обмисля да ограничат достъпа на туристи в допълнение към таксите за влизане в центровете на градовете, обяснява Фабио Лазерини, директор на Италианския борд по туризма.

    Тази година, заради опасения от терористични атаки в Египет, Тунис, Турция и Франция, туристопотока в Италия е още по-голям. Поради същите съображения и самите италианци остават да почиват у дома, пише британският Telegraph. До момента туристите са се увеличили спрямо миналата година с 5% във Венеция, 6% във Флоренция, 9% на остров Капри и залива на Неапол и 20% в националния парк Cinque Terre.

    Един от основните поддръжници на тезата, че туризма трябва да бъде ограничен е кметът на Венеция (която е посещавана от 25 милиона туристи годишно), който е направил приоритет на своето управление да превърне града в място, където може да се живее по-добре. Една от мерките, които предприема, е че осигурява предимство за местните хора при ползването на водните автобуси по каналите на града.

    През февруари от националния парк Cinque Terre се оплакват, че 2,5-те милиона туристи годишно задушават живота в градчетата и предлагат ограничаване броя на туристите. Предложената мярка е предварително закупуване на специална карта, преди да им бъде осигурен достъп до екопътеките в местността. Идеята е броят на туристите да бъде намален до 1,5 милиона на година.

    На остров Капри годишно с фериботи пристигат около 4 милиона туристи. Кметът на острова Джани де Мартини обяви, че иска да разреди графика на фериботите на не повече от един на всеки 20 минути.

    Междувременно флорентинците са притеснени, че неспирния туристически поток, който продължава целогодишно, нарушава ренесансовата атмосфера на техния град.

    Основната идея, върху която е построен Планът за справяне със задръстванията, е промотиране на други, по-малко известни дестинации в Италия, като целта е огромните туристически потоци да се отклонят от най-известните дестинации на Апенините.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 6 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 7 часа
    преди 7 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 10 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 10 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд