петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2594 прочитания

    Само 20% от хората смятат, че присъствието на имигрантите е положително

    Това сочи проучване на общественото мнение за имиграцията и бежанците, проведено в 22 страни по света
    23 август 2016, 10:14 a+ a- a

    Само 20% от хората смятат, че присъствието на имигрантите в тяхната страна е положително. Това показва проучване на Института „Ипсос“, проведено сред жители под 65-годишна възраст в 22 държави* по света. Данните показват, че 6 от 10 запитани са притеснени че терористи се преструват на бежанци, а 4 от 10 искат пълно затваряне на границите.

    Запитаните в почти всички държави вярват, че имиграцията през последните 5 години се е увеличила (78%), а около половината от анкетираните смятат, че има твърде много имиграция в тяхната страна. Негативното мнение е особено високо в Турция, Италия, Русия, Белгия и Унгария.

    Възприятията на британците по отношение на имиграцията значително се подобряват. Данните показват, че 49% от тях смятат, че в страната има твърде много имигранти. За сравнение този процент е бил 60 през 2015 и 71% през 2011. 35% от британците смятат, че имиграцията е добра за страната (през 2015 те са били 28%, а през 2011 – 19%).

    По-голямата част от хората (45%) имат негативно мнение за имиграцията. Най-силна е тази тенденция в Турция, Италия, Русия, Унгария, Франция и Белгия, където 60% или повече от запитаните казват, че имиграцията има негативен ефект. В другия край на мненията са Саудитска Арабия и Индия, където съответно 48 и 45% от запитаните казват, че имиграцията има положителен ефект за страната им.

    49% от всички запитани смятат, че има твърде много имигранти в тяхната страна, а 46% смятат, че това води до промени, които не им харесват.

    50% от всички запитани смятат, че имиграцията поставя под натиск обществените услуги в тяхната държава, а само 18% не са съгласни с тази теза. Най-много притеснения в тази връзка има в Турция (72%), Южна Африка (62%), САЩ и Франция (по 60%). От 2011 насам има значителен ръст на хората, които се притесняват за натиска върху обществения сектор в Швеция (от 40 на 55%).

    По отношение на икономиката 44% смятат, че имиграцията е направила намирането на работа за местните хора по-трудно. Само 28% смятат, че тя е повлияла положително ма икономиката в родината им. Сред най-отрицателно настроените в това отношение са Турция, Унгария, Русия, Италия и Франция.

    Около 40% смятат, че е редно приоритетна да бъде имиграцията на висококвалифицирани работници, които да запълнят дефицити в икономиката на приемащата държава.

    От „Ипсос“ уточняват, че образованието е ключов фактор по отношение възприемането на имиграцията. Така например около 28% от високо образованите респонденти твърдят, че тя има позитивно влияние. При хората с ниско или средно образование този процент е едва 16%. По-образованите също така са по-склонни да смятат, че имиграцията се отразява положително на икономиката (35% при 28% от общата извадка). Също така по-малко от тях смятат, че имигрантите в страната им са твърде много (45% на фона на 55% за по-малко образованите).

    Повечето анкетирани смятат, че бежанците, пристигащи в техните държави не са бежанци, а икономически имигранти (51%). Само 41% са убедени, че пристигащите бежанци ще се интегрират напълно в тяхната страна.

    *Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Франция, Великобритания, Германия, Унгария, Индия, Италия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Швеция, Турция и САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство