четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4286 прочитания

    Ренци, Меркел и Оланд: Брекзит не е началото на края на ЕС

    Лидерите на 3-те най-големи икономики обсъдиха бъдещето на съюза след излизането на Великобритания от блока
    23 август 2016, 11:47 a+ a- a

    Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци призоваха за по-голямо сътрудничество и повече възможности за младите хора в Европа. Това стана по време на среща между лидерите на трите най-големи икономики в Еврозоната. Срещата бе инициирана от Ренци, а поводът е резултатът от референдума, проведен във Великобритания за излизане от Европейския съюз (Брекзит).

    Срещата е подготвителна преди предстоящата среща на високо равнище, която ще се проведе през септември в Братислава. Тя слага и началото на серия срещи на германския канцлер Ангела Меркел с редица европейски лидери – тя ще пътува до 4 държави и ще приеме представители на други осем, уточнява „Ройтерс“.

    По време на обща пресконференция тримата лидери заявиха, че вотът на Великобритания изобщо не е „началото на края на ЕС“. Те се ангажираха да възстановят блока като засилят сигурността, стимулират икономическия растеж и предоставят на европейските младежи бъдеще, предаде The Guardian.

    Ренци заяви: „Много си мислеха, че ЕС е свършен след Брекзит, но случаят не е такъв... Ние уважаваме изборът, направен от гражданите на Великобритания, но искаме да напишем нова глава. Европа след Брекзит ще рестартира силните идеали на единство и мир, свобода и мечти.“

    „Няма да взимаме решения от името на други страни-членки, но ще се посветим на лидерство“, каза френският президент Франсоа Оланд.

    Позицията на Германия е, че иска „по-добра Европа“, а не „повече Европа“, за разлика от своите южни съседи. Канцлерът Меркел даде да се разбере, че не е ентусиазирана за по-задълбочена евроинтеграция, отбелязва още изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 45 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС