петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1912 прочитания

    Меркел призова германския бизнес за „трудна“ сделка с Великобритания

    Германският канцлер апелира към бизнеса в страната да подкрепи пълен достъп до единния европейски пазар единствено в замяна на свободно движение на хора
    06 октомври 2016, 15:15 a+ a- a

    Германският канцлер Ангела Меркел втвърди значително своя тон по отношение на Брекзит. Пред аудитория от германски бизнес лидери тя заяви, че каквото и да е изключение от единния европейски пазар ще представлява „системно предизвикателство за целия Европейски съюз“, съобщи британският Guardian.

    Забележките на германския канцлер отразяват втвърдяването на позицията на европейските столици към „труден Брекзит“, след изявленията на британския премиер Тереза Мей за намеренията ѝ кога точно да активира чл. 50 от Лисабонския договор и каква сделка ще иска от ЕС.

    Меркел призова германските фирми да покажат солидарност с европейските правителства при преговорите за Брекзит и ги прикани да подкрепят принципа на „пълен достъп до единния пазар само в замяна на признаване на четирите свободи“ (свобода на движението на стоки, капитали, услуги и хора).

    Според нея, ако дори само на една държава бъде позволено изключение „можете да си представите как всички страни ще поставят условия за свободното движение с други държави. А това би създало изключително трудна ситуация“.

    Аплодисментите от страна на бизнес лидерите поставят под въпрос тезата на британските политици, защитаващи Брекзит, че немският бизнес ще окаже натиск върху правителството, за да бъдат запазени търговските отношения с Обединеното кралство и да се избегнат допълнителни такси, коментира Guardian.

    Освен това Маркус Кербер, лидер на най-голямата индустриална група в Германия, заяви, че запазването на търговията, инвестициите и единния пазар с останалата част от ЕС, е по-важна от обема търговия на немските компании с Великобритания.

    От друга страна Джоузеф Мъскат, премиер на Малта, която ще е ротационен председател на ЕС, по времето когато Великобритания възнамерява да активира член 50, обясни пред изданието, че Мей е дала ясно да се разбере, че „контролът на имиграцията“ е нейният приоритет №1. Това от своя страна прави следващото ѝ изявление, че иска британският бизнес да има максимални възможности да оперира в рамките на единния пазар, „най-малкото проблематично“. Мъскат обяснява, че 4-те свободи не могат да бъдат разделяни, нито подлежат на преговори, тъй като „тези принципи са основата на всичко, което ЕС прави“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство