Те искат законово ограничение за тях, което да е факт до две години
Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, според която Европейският съюз (ЕС) следва да постави задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини (ТМК). Тези мазнини могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите. ТМК са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.
ТМК са ненаситени мазнини, които се съдържат в храни, получени от преживни животни, в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Тяхното потребление е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Според ЕК високият прием на ТМК е рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето, която причинява около 660 000 смъртни случая на година в ЕС или представлява около 14% от общата смъртност. През юни 2015 Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) публикува решение, което определя, че частично хидрогенираните масла, които са основният източник на промишлените транс-мазнини в преработените храни, вече не са „общопризнати за безопасни“ при използването им в хранителни продукти за хората и следва да бъдат забранени от юни 2018 година.
Евродепутатите смятат, че фактът, изложен от Европейската комисия (ЕК), че само един от трима потребители в ЕС знае какво са транс-мастни киселини, показва, че само мерките за етикетиране не са достатъчни.
По тази причина те отбелязват, че ЕК трябва да предложи законово ограничение на ЕС за промишленото съдържание на транс-мастни киселини в храните възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.
Евродепутатите допълват, че са налице доказателства, според които въведените в Дания законови ограничения за промишлени транс-мастни киселини, са успешни.
Така например, броят на смъртните случаи в страната, причинени от сърдечно-съдови заболявания, значително е намалял. През 2003 на национално ниво е въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.
Дания е първата държава членка на ЕС, която през 2003 ограничи със закон съдържанието на трансмазнини в масла и мазнини.
Храни с високо съдържание на транс-мазнини:
– мазнина за пържене, за промишлена употреба;
– маргарин за сладкарски цели;
– предварително опаковани печива, кексове, бисквити и вафли;
– пуканки за микровълнова;
– пържени храни;
– супи и сосове;
– 40 до 50 грама е съдържанието на ТМК в 100 гр мазнини в определени бисквити и пуканки.
Оттогава, подобни национални правни ограничения са въведени в Австрия (2009), Унгария (2013) и Латвия (2015). Доброволни мерки за намаляване съдържанието на ТМК са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. Национални препоръки за консумацията на ТМК са издадени в България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия.
Транс-мастните киселини обикновено се използват в евтини храни, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на ТМК. Това, от своя страна, увеличава потенциала за разширяване на неравнопоставеността в здравеопазването.
Резолюцията беше приета с 586 гласа „за“ към 19 „против“, с 38 „въздържали се“.