петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3559 прочитания

    Евродепутати призовават за ограничаване на трансмазнините в храните

    Те искат законово ограничение за тях, което да е факт до две години
    26 октомври 2016, 16:14 a+ a- a

    Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, според която Европейският съюз (ЕС) следва да постави задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини (ТМК). Тези мазнини могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите. ТМК са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.

    ТМК са ненаситени мазнини, които се съдържат в храни, получени от преживни животни, в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Тяхното потребление е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Според ЕК високият прием на ТМК е рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето, която причинява около 660 000 смъртни случая на година в ЕС или представлява около 14% от общата смъртност. През юни 2015 Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) публикува решение, което определя, че частично хидрогенираните масла, които са основният източник на промишлените транс-мазнини в преработените храни, вече не са „общопризнати за безопасни“ при използването им в хранителни продукти за хората и следва да бъдат забранени от юни 2018 година.

    Евродепутатите смятат, че фактът, изложен от Европейската комисия (ЕК), че само един от трима потребители в ЕС знае какво са транс-мастни киселини, показва, че само мерките за етикетиране не са достатъчни.

    По тази причина те отбелязват, че ЕК трябва да предложи законово ограничение на ЕС за промишленото съдържание на транс-мастни киселини в храните възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.

    Евродепутатите допълват, че са налице доказателства, според които въведените в Дания законови ограничения за промишлени транс-мастни киселини, са успешни.

    Така например, броят на смъртните случаи в страната, причинени от сърдечно-съдови заболявания, значително е намалял. През 2003 на национално ниво е въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

    Дания е първата държава членка на ЕС, която през 2003 ограничи със закон съдържанието на трансмазнини в масла и мазнини.

    Храни с високо съдържание на транс-мазнини:
    – мазнина за пържене, за промишлена употреба;
    – маргарин за сладкарски цели;
    – предварително опаковани печива, кексове, бисквити и вафли;
    – пуканки за микровълнова;
    – пържени храни;
    – супи и сосове;
    – 40 до 50 грама е съдържанието на ТМК в 100 гр мазнини в определени бисквити и пуканки.

    Оттогава, подобни национални правни ограничения са въведени в Австрия (2009), Унгария (2013) и Латвия (2015). Доброволни мерки за намаляване съдържанието на ТМК са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. Национални препоръки за консумацията на ТМК са издадени в България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия.

    Транс-мастните киселини обикновено се използват в евтини храни, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на ТМК. Това, от своя страна, увеличава потенциала за разширяване на неравнопоставеността в здравеопазването.

    Резолюцията беше приета с 586 гласа „за“ към 19 „против“, с 38 „въздържали се“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам