вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8872 прочитания

    В кои държави от ЕС глобите за превишена скорост са най-високи?

    България е една от страните с най-ниски санкции при превишаването на скоростта с над 20 километра в час
    08 ноември 2016, 15:48 a+ a- a

    В момента в Европейския съюз има 28 страни, всяка от която има свои закони за налагането на глоби и наказания за превишена скорост. В някои държави се отнемат контролни точки от талона, а в други се добавят. И в двата случая резултатът е един и същ, щом максимумът или минимумът бъдат достигнати – шофьорската книжка се отнема.

    В някои страни на Стария континент се използва система за определяне на размера на глобите, който да отговаря на бюджета на нарушителя. По този начин държавите мотивират по-заможните граждани да спазват нормите, наказвайки ги с парични суми, съответстващи на дохода им.

    Системата използва за основа месечното възнаграждение на провинилия се. От него се изважда определен процент за сметки, храна и други месечни разходи. Остатъкът се умножава по скала в зависимост от сериозността на провинението. Във Финландия например от месечния доход се изваждат осигуровките, данъците и фиксирания минимум за разходи, които се равняват на 255 евро на месец. Оставащата сума се разделя на 60, а резултатът се счита за максималната дневна глоба. Размерът на паричните наказания не може да е по-малък от 6 евро, като сумата се умножава с цифра от скалата за сериозност. Ако провинилият се издържа семейство, допустимият му минимален бюджет се увеличава с 3 евро на ден на член от домакинството.

    Във Финландия превишаването на скоростта с 20 километра в час може да доведе до налагането на стандартна глоба, но превишаването с 21 километра в час може да наложи използването на схемата за калкулиране на по-високи наказания.

    Малки глоби
    Германия, Люксембург, Гърция и Австрия са сред страните с най-ниски глоби за превишаването на скоростта с 20 километра в час. В Гърция наказанието е приблизително 50 евро, без значение дали провинението е направено в градска, или в извънградска среда. В Германия санкцията също е фиксирана, но размерът на фиша е по-висок, ако провинението е направено в града. Превишаващите скоростта в Австрия също ще получат глоба от 50 евро, ако карат с повече от 20 километра в час по междуградски път. Глобата е по-ниска за превишаване на скоростта по магистрала и дори още по-ниска за провинение в града.

    В страни като България, Хърватия, Естония, Полша и Румъния има максимален размер на наказанието който не надхвърля 50 евро.

    Средни по размер глоби
    Белгия, Франция, Финландия, Италия, Испания, Ирландия, Холандия и Великобритания са в списъка с държави, в които глобите за шофиране с повече от 20 километра в час са средни по размер.

    Във Великобритания глобата е една и съща за провинение в града и провинение на магистрала. Размерът ѝ е под 100 евро. В Ирландия санкцията е по-ниска от тази във Великобритания.

    В Холандия размерът на глобата варира в зависимост от това дали провинението е извършено в града, или извън него. Глобите тук са между 100 и 150 евро.

    Белгия е най-стриктна сред страните в този списък, където санкциите започват от 150 евро.

    Най-високи глоби
    Шофирането с 20 километра над нормата в Дания може да е доста скъпо, особено в града, където глобата е 400 евро. За същото провинение на магистрала шофьорите трябва да заплатят 325 евро, а по извънградските пътища санкциите са 200 евро.

    В Португалия глобата за превишена скорост над 20 километра в час в града е 300 евро, а извън него - 200 евро.

    Швейцария също наказва тези, които карат с доста по-висока скорост, със санкции от 330 евро. В Швеция подобно провинение може да струва 200 евро, ако е направено в града, или 150 евро извън него.

    Най-високите глоби се налагат в Норвегия, където за преминаването на лимита с 20 километра в час могат да бъдат наложени санкции от 500 евро, ако провинението е в града, 450 евро за извънградски пътища и 430 евро за провинение на магистрала.

    Освен това в страни като Норвегия, Испания и Монако шофирането с превишена скорост може да доведе и до затвор, ако бъдат преминати 36 километра над законния лимит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 55 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти