петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9201 прочитания

    Малко блясък и много работа: животът на една съвременна принцеса

    Н.В. Дана Фирас, принцеса на Йордания, пред Economy.bg
    01 декември 2016, 14:33 a+ a- a

    "Много малко блясък и много работа". Така Н.В. Дана Фирас описа какво означава да си принцеса в днешно време. Тя е президент на Петренския национален тръст, най-старата йорданска неправителствена организация за опазване и защита на културното наследство. Има бакалавърска степен по международни отношения и икономика от университета в Бостън, САЩ, както и магистърска степен по международно развитие от Лондонското училище по икономика и политически науки. Прави и втора магистратура по публична администрация в Харвардския университет. Съпруга е на принца на Йордания Фирас Бин Раад.
    Н.В. Дана Фирас беше в София за участие в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

    Economy.bg разговаря с нея за бъдещето и рисковете пред световната туристическа индустрия, за конфликтите в Близкия Изток, бежанската криза и отражението им върху туризма в Йордания.

    Ваше Височество, какъв сигнал е, че събитие като Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм се организира в България?
    Най-напред искам да кажа, че за мен е голяма чест и съм много щастлива да съм в България. За първи път съм тук и искам да благодаря на министър Ангелкова за тази покана. За мен това е възможност да се запозная с тази красива страна, за която съм слушала толкова много. Йордания и България споделят много общи неща. Малки страни сме с горе долу еднаква численост на населението. Освен това винаги сме полагали сериозни усилия, за да представим богатата си история и богатото си културно наследство пред света. Така че имам усещане за принадлежност и близко приятелство с България и нейните граждани. Именно това е целта на тази конференция: да изтъкне невероятното богатство и история на България, които хората по света може би не познават, да обърне внимание за тези богатства на хората, които вземат решения на най-високо ниво в туристическия сектор, да създаде връзки и мрежи, да провокира нови идеи и планове за бъдещето. Всичко това ни дава възможност да сравняваме опита си и да се учим едни от други. Бяха представени много интересни и ценни идеи и опит, от които може да се поучим и възползваме.

    Какво е бъдещето на туризма на фона на заплахите за глобалната сигурност?

    Как виждате бъдещето на глобалния туризъм с оглед на съществуващите заплахи пред световната сигурност?
    Смятам, че туризмът е индустрия, която ще продължи да расте. Защото туризмът говори на езика на човешката душа. Хората винаги ще искат да пътуват, да заведат семействата си някъде. Те винаги ще са любопитни да се докоснат до различни култури. Винаги ще искат да нахранят душите си. Така че винаги ще има движение на хора. Данните показват, че въпреки всичко всяка година броят на туристите се увеличава. Сигурността се превърна в глобален проблем, който засяга всички ни в една и съща степен. Затова ние трябва да адресираме този проблем като глобална общност, а не само да се опитваме да гарантираме сигурността в рамките на собствените ни граници, като се затваряме. Това няма да ни спаси от потенциални заплахи. Трябва да адресираме заплахите и причините за възникването им като глобална общност.
    Вярвам, че хората са устойчиви. Хората обичат да проучват нови места, те търсят нови приключения. Това е много важна част от човешкото състояние и затова считам, че хората винаги ще търсят преживявания. А това е добра новина, защото туризмът създава много работни места и е важна част от много икономики. Йордания е една от тези страни. Туризмът съставлява над 11% от БВП на Йордания. Той е приоритетна индустрия за нас.

    Какво знаем и не знаем за Йордания?

    Повечето българи познават Йордания като страната на Петра и може би като държава, приютила над половин милион бежанци от Сирия. Какво още трябва да знаем за страната Ви?
    Аз представлявам тук Petra National Trust (Културния фонд за античното наследство на Петра). Това е неправителствена организация, която работи върху защитата и опазването на Петра. Така че съм много щастлива, когато чуя, че хората разпознават Петра, която е един толкова емблематичен град. Йордания, както и България, е дом на много цивилизации. Още от неолитните времена имаме много богата история. Като започнем от Набатейското кралство, после страната е част от Римската и Османската империи. През вековете са създадени археологически паметници и други паметници на културното наследство, които отразяват това разнообразие. Йордания обаче има много други активи – културни и природни, които би могла да предложи на посетителите. Знаете Мъртво море е в Йордания. Освен това се предлагат туристически обиколки из пустинята. Страната също е известна дестинация за медицински и природен туризъм. Тъкмо отворихме пътека, която свързва северна с южна Йордания, по която може да вървите. Това, което е много важно да знаете за Йордания, е, че това е една невероятно отворена и невероятно гостоприемна страна. Йорданците приветстват туристите с отворени сърца и ръце през цялото време.

    Туризмът в Йордания на фона на конфликтите в съседните страни и бежанската криза

    Как конфликтите в съседните страни и бежанската криза се отразиха на туристическата индустрия в Йордания?
    Бежанската криза вероятно е най-голямата хуманитарна криза на нашето време. Не трябва никога да забравяме, че в крайна сметка тук става дума за хора и за много трагични човешки истории, които се случват всеки ден. Ние сме гостоприемни, доколкото можем и доколкото нашите ресурси и способности позволяват. Йордания е приютявала много бежански вълни в историята си. Вярваме, че бежанците обогатяват нашето общество. Те донесоха със себе си своята култура, своето културно наследство, своята музика, своя бизнес и ние като страна се възползвахме през годините от това многообразие от хора, култури и таланти. Това не означава, че не е било трудно. Напротив, беше много, много трудно. Ресурсите ни в Йордания са много ограничени. Хората буквално надхвърлят възможностите си в опита си да бъдат гостоприемни към бежанците, дошли в Йордания.
    Присъствието на бежанците не ни засегна. Това, което ни се отрази, са конфликтите в региона – конфликтите в Сирия, Ирак, присъствието на ДАЕШ и терористите. Туристите възприемат тези заплахи като непосредствени и затова се колебаят са посетят Близкия изток. А често през годините Йордания се рекламираше на пазара като регионална дестинация в пакет с Ливан и Сирия. Така че ние бяхме засегнати от конфликтите, а не толкова от присъствието на бежанците. Но трябва да подчертая, че Йордания е сигурна и стабилна страна. Сигурността и безопасността са приоритет за Н. В. краля на Йордания и йорданското правителство. Самите йорданци осъзнават значението на поддържането на стабилността и сигурността на страната, както и че имаме голям късмет, че преуспяваме въпреки нестабилността около нас.

    Защо Йордания отвори границите си за бежанците за разлика от други страни в региона?
    Това е част от нашата йорданска култура. Винаги сме се гордели с това, че сме много гостоприемни, че отваряме дома си за всеки, търсещ убежище. Това е част от характера на Йордания, на бедуинския характер на Йордания. Това е част от националната ни идентичност и от чувството ни за национална гордост. Смятам, че йорданските лидери – Н. В. кралят на Йордания и правителството, дадоха много важен пример, като казаха: „Ние трябва да дадем подслон на хората в нужда, защото в крайна сметка става дума за човешки същества“. Йордания има много връзки със страните в региона: споделяме обща история и семейства, защото има много смесени бракове. Така че ние имаме много силна лична връзка със страните и хората около нас. Това е така от много дълги години.

    Виждате ли възможно решение на бежанската криза?
    Много труден въпрос. Трябва да сме оптимисти и да вярваме, че бъдещето ще ни донесе по-добър свят. Това ще изисква сериозно усилия от страна на международната общност. Всеки трябва да поеме своята отговорност. В крайна сметка на конфликтите трябва да бъде сложен край, трябва да се намери решение, като благополучието на хората, на сирийците, се постави преди всичко останало. Не съм политик, но искрено вярвам, че човек трябва да е оптимист и да вярва в доброто бъдеще.

    Какво означава да си принцеса в днешно време?

    Какво е да си принцеса днес?
    Много малко блясък и много работа. Чувствам се голяма късметлийка, защото тази роля ми предоставя възможност гласът ми да бъде чут. Предоставя ми платформа да работя сериозно по въпросите, които ме вълнуват. Винаги ще работя за опазването на културното наследство и винаги ще бъда адвокат културното наследство да бъде приоритетна област в политиките за развитие на туризма. За мен е привилегия и отговорност да нося тази титла, за която трябва да работя двойно или тройно по-усилено, за да постигна целите си, така че да направим този свят по-добро място.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам