четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2638 прочитания

    Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка

    Това стана след като хората отхвърлиха предложените от него законодателни промени на референдум
    05 декември 2016, 09:22 a+ a- a

    Матео Ренци

    Италианският премиер Матео Ренци обяви тази нощ, че подава оставка. Той бе поел ангажимент да подаде оставка, ако предложените от него промени в Конституцията на Италия, не бъдат приети от народа на организирания с тази цел референдум.

    Ренци встъпи в длъжност през 2014 с обещанието да съживи икономиката на Италия и да промени управлението като намали смазващата бюрокрация и „скърцащите“ институции в страната, припомня „Ройтерс“.

    Предложените от него промени предвиждаха ускоряване на законодателния процес чрез ограничаване на правата на горната камара на италианския парламент – Сенатът, както и на регионалните власти. Ако бяха одобрени на референдума, те щяха да бъдат най-голямото постижение на италианския премиер, коментира още агенцията.

    Избирателната активност на референдума в Италия, който се проведе вчера (4 декември), бе близо 70%, съобщава BBC. „Против“ предложените промени гласуваха 60% от избирателите, а „за“ около 40%.

    Пред репортери Ренци заяви „Късмет на всички ни“ и уточни че в понеделник следобед ще съобщи на кабинета, че подава оставка, а след това ще депозира оставката си пред италианския президент.

    „В понеделник Италия се буди със заплаха от банкова криза, политически хаос и група популисти, удрящи по вратите на правителството. Еврозона пази се, ЕС бъди предупреден.“, пише още BBC.

    Италия е третата по големина икономика в Еврозоната. По информация на „Ройтерс“ еврото се е сринало до 20-месечно дъно спрямо долара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа