четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6877 прочитания

    Заради гъст смог в Париж спряха движението на коли с нечетни номера

    Атина, Париж, Мадрид и Мексико забраняват дизеловите автомобили
    06 декември 2016, 10:54 a+ a- a

    Във френската столица Париж бяха въведени извънредни правила за движение на автомобилите. В понеделник (5 декември) полицията в града спря движението на автомобили с нечетни номера заради гъст смог. Мярката продължи 24 часа, съобщи AP.

    По информация на Euronews, водачите са призовани да не вдигат скорости по-високи от 70 км/ч, отново с цел подобряване качеството на въздуха в града.

    Във вторник в Париж и околностите ще могат да се движат само коли с четни номера. В града има разположени 140 КПП-та, които ще спират от движение всички автомобили с нечетни номера. През целия ден градският транспорт ще е безплатен, като така градските власти се надяват да насърчат използването му.

    До момента схемата с номерата на автомобилите е въвеждана два пъти – веднъж през 2014 и веднъж през 2015. Тя е част от плановете на кмета Ан Хидалго да направи града по-привлекателен за пешеходци и колоездачи и да намали изключително високите нива на замърсяване.

    Междувременно по време на срещата на кметовете C40*, която се проведе в Мексико Сити, кметовете на Париж, Атина, Мадрид и Мексико заявиха, че до 2025 в техните градове ще бъде напълно забранено движението на дизелови автомобили.

    Това ще са първите 4 големи града в света, които ще въведат такава забрана. Дизеловото гориво освобождава 15 пъти повече вредни емисии в сравнение с бензина и оказва сериозно негативно влияние върху човешкото здраве.

    Смог в Хонконг



    Според изданието Quartz спирането на дизеловите автомобили:
    - е мощен ход срещу промяната в климата и може да доведе до промяна в пазара и да намали производството на дизелови автомобили;
    - мярката допринася за справянето с огромна криза на общественото здраве – само през 2013 467 000 европейци са починали преждевременно поради причини, свързани със замърсяване на въздуха. Според ЕС дизелът има най-голяма вина за тези смъртни случаи;
    - мярката може да намали трафика и да окуражи ползването на градски транспорт, като накара хората да преосмислят решението да си купят автомобил;
    - спирането на дизеловите автомобили би трябвало да доведе до значително намаление на смущаващите снимки на обвити от смог градски пейзажи.

    В момента дизеловите автомобили съставляват почти 50% от автомобилния пазар в Европа. За сравнение пазарният им дял в САЩ е едва 3%, съобщава още изданието.

    *Cities Climate Leadership Group (C40) е мрежа от най-големите градове на планетата, които заедно взимат мерки за намаляване на парниковите емисии. C40 използва възможностите на градовете-членове на организацията, за да помогне за справянето с промяната в климата и съответните местни и глобални рискове, които произлизат от нея. В C40 членуват 83 града от целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам