събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    39386 прочитания

    Как и какво ще работим в бъдеще?

    За професиите, защо ефикасността не трябва да бъде фикс идея и за икономиката на щастието, вижте какво споделя футуристът Герд Леонард в интервю за Economy.bg
    26 януари 2017, 08:38 a+ a- a

    Герд Леонард е футурист, който предвижда как ще изглежда светът в бъдеще въз основа на тенденциите, които наблюдава сега. Консултира редица световни компании и пътува непрестанно. Срещнахме се с него на организираното от Ernst & Young честване на 25-годишнината от стъпването на компанията на българския пазар. Ето и какво сподели г-н Леонард за читателите на Economy.bg:

    Г-н Леонард, как решихте да станете футурист и това нещо, което човек решава ли е или то просто се случва?
    Бях музикант и продуцент. Преди това учих Теология и Философия, но станах музикант и се занимавах с това десетина години. През 90-те научих за Интернет. Имах приятели, които искаха да инвестират в дигитализирането на музика, ето защо се включих в няколко стартъпа в тази област. Бързо осъзнах, че ме бива да виждам нещата отстрани, но не съм толкова добър в организирането на бизнес. През 2001 живеех в Америка и ситуацията се влоши, повечето музикални продуценти фалирахме. Разбрах, че съм добър в това да виждам бъдещето, но не толкова в това да го създавам. Тогава написах книга – „Бъдещето на музиката“.  Това ме постави в ролята на футурист. Дори не знаех до онзи момент какво значи „футурист“, но осъзнах, че имам умението да виждам повече. Не да предсказвам неща, а да виждам нещата по-добре.

    Колко напред според Вас човек може да „вижда“?
    Мисля, че повечето от нас имат умението, стига да разполагат с времето, да виждат 5 до 7 години напред. В повечето случаи просто трябва да имате време да наблюдавате. Някои хора могат да виждат 20 години напред. Но в наши дни това става много трудно, защото скоростта на развитие нараства. Моята работа е в диапазона 3-5-7 години, понякога 10 години. Фокусирал съм се върху т.нар. „твърдо бъдеще“ – неща, които със сигурност ще се случат.

    Какво според Вас ще се случи в рамките на следващите 7 години?

    Вижте какво споделя Герд Леонард за промените, които ни очакват

    Това, което вече виждаме, че се случва е, че преминаваме от работа с компютрите посредством клавиатура към говорене на компютрите. Това е много голяма промяна. През следващите няколко години ще започнем да разговаряме с компютрите така, сякаш те са наши приятели.

    Във връзка с начина, по който комуникираме, смятате ли, че ще се стигне до момент, в който да не можем да разграничим дали говорим с друго човешко същество, или с машина?
    Има време, докато това се случи, но вярвам, че възможността да разговаряме с машини променя ситуацията изцяло. Моята баба например би могла да седне и да гледа телевизия и да каже „Пусни новини от България“ и телевизорът просто ще го направи. И не е необходимо да разбираме това как точно се случва. Когато шофираме, просто ще казваме на автомобила да се паркира. Ще говорим на машините, но тази комуникация няма да е като между хората още доста време. Машините ще бъдат много, много полезни, както например Google maps е много полезно приложение, но много по-интелигентни.

    Виждате ли някаква опасност в това развитие?
    Има опасност от гледна точка на това, че ставаме мързеливи.

    Как ще се промени бизнесът?

    Герд Леонард за бъдещето на бизнеса

    На първо място, мисля, че всеки бизнес, който иска да бъде успешен в бъдеще, трябва да направи технологиите невидими. Например, няма да свалям приложението на съответната авиокомпания, просто ще говоря с машината и ще кажа: „Искам да запазя билет за Атина.“  Но тази функционалност трябва да се поддържа от авиокомпанията, от търговците онлайн. Всъщност това е изцяло нов начин на правене на бизнес и е свързано с Big data, облачни технологии, изкуствен интелект. Бизнесът ще стане много бърз и вероятно много ликвиден. Но също така цените ще се понижат, както цената на музиката се понижи. Рекламирането ще се промени. Ако като бизнес не сте на вълната на бъдещите тенденции и не се подготвяте, докато все още можете, ще ви смачкат.

    Какво мислите за възможността хората да бъдат изместени от машини на работните си места?
    Не бих генерализирал. Мисля, че всичко, което е рутинно, ще бъде заменено. Рутината е нещо, което машините могат да наблюдават и на което могат да се научат. Ако сте счетоводител и въвеждате числа в главната счетоводна книга или сте касиер в супермаркет, или карате камион всеки ден по един и същ маршрут, машините ще започнат да вършат това.

    Добре, но в наши дни сме свидетели как много по-комплексни дейности, които изискват когнитивни умения и дори креативност, се извършват от алгоритми. Например някои материали в медиите се пишат от ботове, има музика, която се композира от алгоритъм, какво мислите за това?
    Обичам да казвам, че всъщност лошите журналисти биват заменени от компютри. Например, ако Вие сте някой, който пише за цената на акциите на Yahoo!, това не изисква особено много креативност, в голяма част става дума просто за факти. Това не е наистина история, а по-скоро анализ, може да бъде направено креативно, но невинаги. Така че, ако е наистина по-скоро фактологично поднасяне на информацията – и питам компютъра – кажи ми за бъдещето на България – компютърът ще ми каже какво е бъдещето на България, базирайки се на стотици милиарди факти и ще го направи по-добре от човек. Но в момента, в който кажа на компютъра да прогнозира дали ще има повече леви или десни политици или какви ще бъдат етичните норми в България, каквото и да било, което не е просто нули и единици, компютърът ще се провали. Така че добрият журналист ще напише история, лошият журналист пише така както се пише ръководство. Много от нас са полагали през живота си нискоквалифициран труд и ни е било заплащано за това. Но това вече ще се върши от машините. Това са професии, които изчезват и това е социално предизвикателство.

    Какви умения трябва да развият хората сега, за да бъдат успешни след 7 години?
    В рамките на 7 до 10 години, няма да почувстваме ефекта от тази промяна толкова осезаемо, колкото в рамките на 20 години, тъй като кривата на промяната е експоненциална. Ще мине известно време, докато машина може да стане адвокат.

    Колко време ще мине, докато това се случи според Вас?

    Вижте какво споделя Герд Леонард за бъдещето на професиите

    Това, което вече се случва е, че имаме градски автобуси, които се управляват автоматизирано. Но все още има и шофьори на автобуси. Ако сте адвокатски помощник, чиято задача е да преглежда документи и да прави предварително проучване, нуждата от тази роля отпада. Тази професия няма да я има до 5 години. Но истински адвокат, който върши човешка работа? Ще продължи да съществува 15-20 години, също както при лекарите. Докторът диагностицира. Машината може да диагностицира. Така че тази задача на доктора ще отпадне. Но докторът все още трябва да направи всички връзки, неща, които машината все още не може да осъзнае. Мисля, че това, което се случва в общи линии, е, че се движим по пирамидата на Маслоу. В ниската част е рутинната работа. Това ще изчезне. Ние ще се предвижим по пирамидата, за да вършим друга работа и проблемът е, че не сме наистина готови за това.

    Да Ви върна към въпроса за уменията, които трябва да развием, за да бъдем готови...
    Трябват ни креативност, човешки умения, трябва да сме способни да си губим времето, да бъдем неефикасни, да правим неща, които машините не правят.

    Да губим време и да бъдем неефикасни?
    Да, защото да бъдем неефикасни е човешкият начин да откриваме неща. Например, когато Ви разкажа история за нещо, за което бихте искали да узнаете – това не е ефективен начин за предаване на информация, но е много „човешки начин“ за предаване на информация и Вие ще я запомните. Това е също начин, който не може да се прескочи, за да се спести време. Например, ако излизате с някого и искате да се омъжите, не може да съкратите целия процес на взаимодействие. Това е нещо, което компютрите правят. Ние не правим така, защото не работи. Има неща, при които не може да се използва пряк път. И това са новите професии на бъдещето. Всичко, което е изначално човешко по своята същност. Обичам да казвам, че продуктивността е за роботите.

    Звучи чудесно, продуктивност за работите и творчество за хората...
    Очевидно не е толкова лесно. Ще имаме доста социални конфликти, заради хората, които са останали без работа.

    Какво смятате, че ще се случи с хората, които не успеят да се адаптират към новите технологии?
    Смятам, че на държавите ще им се наложи да поемат по-активна роля и да се погрижат за тези хора. В противен случай бихме могли да бъдем свидетели на 50% безработица сред младите хора.

    Какво мислите за гарантирания базов доход?
    Това е неизбежно, рано или късно. Но просто не е капитализъм. Проблемът е, че в момента сме в парадигмата на капитализма – печалба и ръст, работа срещу заплащане. Да приемем, че някой ще получава пари, без да работи, не кореспондира със системата в момента.

    Мислите ли, че системата ще се промени?

    Вижте какво споделя Герд Леонард за бъдещето на икономиката

    Трябва, защото рано или късно ще загубим обществото, движено от потреблението, което имаме днес. То ще се разпадне, когато потреблението стане евтино. В момента имаме евтина музика, евтини филми, вече имаме евтини пътувание, съвсем скоро ще имаме евтино банкиране, евтини коли, евтина енергия, евтино здравеопазване -  в следващите 20 години, тогава потреблението става безполезно като двигател на икономиката.

    Ако потреблението е движещият икономически фактор сега, кой ще бъде движещият икономически фактор след 20 години?
    Мисля, че този, който в общи линии винаги е бил – човешкото щастие. Смисълът на живота е щастието, ако се върнем към гръцките философи. Ето защо е важно и да имаме повече философи в бизнеса, защото, в крайна сметка, смисълът на живота не са потреблението или ефикасността. Това са само незначителни неща. Да бъде щастлив за всеки означава нещо различно, но не е чак в такава степен обвързано с пари, въпреки че човек може да бъде много нещастен, ако няма пари. Но не сте 1000 пъти по-щастливи, ако имате 1000 пъти повече пари. Мисля, че в крайна сметка ще живеем в общество, в което ще мислим за колективно щастие, а това означава да разпръснем ползите от технологиите.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство