събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3999 прочитания

    Кои са най-привлекателните за инвеститорите страни в Централна и Източна Европа?

    И къде попада България, вижте какво показват данните от барометъра на сделките на EY
    22 март 2017, 19:06 a+ a- a

    Общият брой на сделките в Централна и Източна Европа през 2016-та е 1165 или с 9,1% по-малко спрямо 2015-та, барометъра на сделките на EY. Въпреки това стойността на пазара в ЦИЕ нараства с 10,7% спрямо предходната година и достига обем от 47,7 млрд. щ. д. 

    Чехия, Турция и Полша продължават да са най-привлекателните за инвеститорите страни в региона. Те реализират най-много сделки – съответно 288 в Чехия, 273 в Турция и 216 в Полша. Три от страните в региона отчитат увеличение на реализираните сделки – това са Чехия, Хърватска и Гърция. Останалите осем държави, които попадат в изследването на M&A Барометъра на EY, отчитат понижена M&A активност. Съпоставяйки размера на икономиките обаче, българският M&A пазар изглежда да е сред най-активните. Съотношението между стойността на M&A пазара спрямо БВП на България е 2.8%, което поставя страната на второ място по активност.

    Все по-големи сделки

    Общата стойност на M&A пазара в ЦИЕ се оценява на около 50 млрд. щ. д. Като цяло нарастването на стойността на пазара се дължи на все по-големите сделки на стойност над 100 млн. щ. д., т. нар. мега сделки над 1 млрд. щ. д. Средният размер на сделките над 100 млн. щ. д. през 2016-та се равнява на 385 млн. щ. д., спрямо 361 млн. щ. д. през 2015 г. Средната стойност на мега сделките над милиард долара е 3, 324 млрд. щ. д. В класацията с най-големи по стойност пазари първа е Полша с 11.62 млрд. щ. д., втора е Чехия с 9.93 млрд. щ. д., а трета е Турция с пазар на стойност 7.34 млрд. щ. д. Българският пазар е на стойност 1,44 млрд. щ. д. 

    Интересно е случващото се в Сърбия – ако през 2015-та пазарът на сделките там нарасна с 315%, то резултатите за 2016-та отчитат 96% спад спрямо предходната година. Забележителният спад се дължи основно на бавните преговори и одобрения при оповестяване на сделките, което резултира в малко на брой приключени сделки през 2016 и прехвърляне на голяма част от сделките в 2017-та година. 

    Инвеститорите – стратегически или финансови

    78% от реализираните сделки в региона на ЦИЕ са направени от стратегически инвеститори. Техният дял е най-голям в Хърватска, където 93% от сделките са стратегически; следват България с 83%, Полша с 81% и Румъния с 81%. Делът на финансовите инвеститори е най-висок в Унгария и Словакия, където финансовите сделки възлизат на 32% от пазара, следвани от 31% в Сърбия. 

    Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от местни сделки – сделки, при които и купувачът и продавачът са от една и съща страна. 52% от реализираните сделки са точно такива. Турция, Полша и Чехия са най-активните инвеститори в чужбина – те реализират най-много на брой сделки извън територията на тяхната държава, съответно 48, 30 и 26.

    Най-интересните сектори

    IT и технологии

    IT секторът и технологиите като цяло привличат най-голям интерес и осъществяват най-много сделки през 2016-та. 189 са реализираните сделки или 16% от общия брой сделки. Най-големите сделки включват придобиването на полската платформа за онлайн търговия Allegro SA от консорциума между Cinven, Permira и Mid Europa Partners за 3,250 млн. щ. д., както и придобиването на AVG Technologies N.V. от AVAST Software s.r.o., водещият чешки разработчик на софтуер за сигурност за 1, 365 млн. щ.д. Друга голяма сделка в сектора е покупката на базираната в Унгария платформа за видео споделяне Ustream от IBM за приблизително 130 млн. щ. д., според източници от пазара.

    В България най-голямата сделка в IT сектора е покупката на дял в Софтуер Груп от фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital и американския фонд за рисков капитал Postscriptum.

    Производство

    148 са сделките, реализирани в сектора на производството през 2016 или 13% от общия брой сделки. Най-големите сделки включват придобиването на бизнеса за стъклени съдове на Yalos Holdings Overseas Limited от BA Vidro S.A. за $540 млн. щ.д., както и придобиването на пакистанския Dawlance от глобалния лидер в производството на стоки за дома Arcelik, собственост на турския Коч Холдинг, за 258 млн. щ. д. Средната стойност на сделките в сектора възлиза на 65 млн. щ. д.

    Услуги

    Общо 104 са сделките в сектора на услугите през 2016. Някои от най-големите сделки са придобиването на 30% дял в базираната в Полша Amrest Holding SE за 424 млн. щ. д. от Finaccess Mexico SA de CV. ABRIS Capital Partners, придоби мажоритарен дял в Green Group, водещият бизнес в рециклиращата индустрия в Румъния и Югоизточна Европа, за 57 млн. щ. д.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство