вторник, 23 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1466 прочитания

  40% от фирмите в ЕС имат нужда от ИТ специалисти

  ЕК стартира проект за осигуряване на възможности за стажове на до 6000 дипломирани студенти в областта на цифровите технологии
  23 март 2017, 14:45 a+ a- a

  Въпреки високите равнища на младежка безработица, в Европа има 2 млн. свободни работни места. В много страни съществува несъответствие между уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

  Днес повечето работни места изискват умения в областта на цифровите технологии - 40% от предприятията, основно малки и средни предприятия, се нуждаят от специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и изпитват затруднения при наемането на такива кадри. Повече от половината от специалистите по ИКТ работят извън този сектор.

  Социалните партньори, предприятията, учебните заведения и гражданското общество трябва да поемат инициатива и да обединят сили. За да се изпробват конкретни варианти, Европейската комисия ще стартира пилотен проект за осигуряване на възможности за до 6000 дипломирани студенти да придобият трансграничен трудов опит въз основа на съществуващи програми и мрежи на ЕС, като например Коалицията за цифрови умения и работни места, за периода 2018 - 2020. Целта е да се изпробва интересът на студентите и предприятията към платените от 5 до 6-месечни стажове, които ще са достъпни за студенти от всички дисциплини.

  Стажовете могат да се провеждат в по-специализирани области като киберсигурност, големи данни, квантови технологии или изкуствен интелект, както и в по-общи сфери като цифрова търговия, уеб дизайн и разработка на софтуер.

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 33 минути
  Sanofi придобива Bioverativ
  Сделката се оценява на 11.6 млрд. щ.д.
  преди 6 часа
  AES Еnergy Storage и звеното на Siemens за съхранение на енергия финализираха сливането си
  Новата компания Fluence Energy ще създаде най-голямото енергийно хранилище в света
  преди 6 часа
  Само жени председателстват форума в Давос тази година
  Това се случва за първи път в 48-годишната история на Световния икономически форум
  преди 6 часа
  Обновяват центъра на София с 41 млн. лева
  Предстои модернизация и благоустройство на знакови централни градски пространства