четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13922 прочитания

    Създателят на Siri: Изкуственият интелект ще създаде нови професии

    Гуруто в изкуствения интелект Норман Винарски пред Economy.bg
    02 май 2017, 15:53 a+ a- a

    Норман Винарски e един от водещите световни експерти в областта на изкуствения интелект. Той е един от създателите на виртуалния гласов асистент Siri, придобит от Apple през 2010 и без който iPhone днес щеше да е немислим. През 2000 той и екипа му печелят награда „Еми“ за работата им по разработването на HDTV. Винарски е президент на SRI Ventures, организация, основана през 1946 като Станфордски изследователски институт (Stanford Research Institute), която става независима през 1970. С негова подкрепа са реализирани повече от 30 стартъпа в областта на изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, компютърното зрение и др. Винарски преподава в Станфордския университет. Съавтор е на бестселъра If You Really Want to Change the World: A Guide to Creating, Building, and Sustaining Breakthrough Ventures, по която се обучават студенти от „Станфорд“.
    Винарски беше у нас по покана на Българския център за предприемачество, който организира редица събития в страната с гости ментори от Силициевата долина.

    Economy.bg разговоря с Винарски за бъдещето на изкуствения интелект и дали той ще измести хората от работните им места.

    За бизнесите, които променят света

    Норман, бихте ли завършили изречението: „Ако наистина искате да промените света, трябва да…….“?
    Ако наистина искате да промените света, трябва да направите нещо позитивно, което засяга милиони хора. Можете да го направите, като създадете стартъп. В основата му трябва са четири неща: първо, да реши важен проблем на пазара; второ, трябва да предложи някакво ново решение, което да доведе до технологичен пробив или пробив в бизнеса; трето, да има невероятен екип с опит и познания както за пазара, така и за разработването на технологични решения; и на последно място, трябва да има добра история, която да направи продукта атрактивен както за инвеститорите, така и за потребителите.

    Защо толкова малко стартъпи търсят решения на наистина важни проблеми? Всеки ден чуваме за излизането на пазара на нови и нови мобилни приложения, но много малко от компаниите работят върху решения на наистина важни проблеми, като намирането на лек за рак например.
    Създаването на компания, която се занимава с намирането на лек за рак или нещо подобно е много, много трудно начинание, защото е високорисков проект, който има нужда от големи инвестиции в дългосрочен план. Има много хора, които искат да променят света, но не успяват да привлекат толкова големи инвестиции.

    Защо инвеститорите не подкрепят подобни начинания?
    Инвеститорите са няколко типа: рискови капиталисти (известни още като венчър-капиталисти, VC-та); друга категория са филантропите – заможни хора, които искат да променят света по някакъв начин. Те са и тези, които инвестират в дългосрочни проекти. Целта на институционалните венчър капиталисти обикновено е да умножат размера на инвестицията. Ако не успеят да постигнат това, то те няма да са успешни инвеститори. Така че те работят за възвръщаемост в период между 2 до 10 години. И търсят възможности да инвестират по начин, който максимизира печалбата и минимизира риска.
    Но инвестицията в създаването на ново лекарство и реализирането му на пазара може да достигне до 1 млрд. долара. Има множество рискове при клиничните тестове и затова е много по-трудно да накараш инвеститорите да повярват в това начинание и да поемат такъв риск.

    За потенциала на България

    Смятате, ли че ние в България сме способни да създадем компании, които могат да променят света?
    Дали България е способна на това? Да, напълно. Какви са силните ви страни? Образовано население, с много добри познания по математика, наука, Интернет и много други области. Според мен те могат да бъдат основата за пробив в различни сфери. Това, което трябва да се направи, е да се опознае пазарът извън пределите на България. Българските компании имат нужда от по-голям от българския пазар, а светът става плосък. Много лесно е да се стартира компания днес, когато мениджърите са например в Силициевата долина, а технологиите се разработват в България или обратно. Така че България има шанс, но зависи от страната, дали иска да го направи.
    За първи път съм тук и считам, че сега е най-доброто време за създаване на нови бизнеси, защото много технологии достигнаха своята зрялост и технологии като ДНК анализ в момента са сравнително евтини, изкуственият интелект все повече навлиза в живота ни, облачните услуги са достъпни. Често казвам, че това, което се случва днес, е сблъсък на експоненциално растящи отлични възможности.

    За бъдещето на изкуствения интелект

    Вие сте един от създателите на Siri. Как виждате бъдещето на виртуалните асистенти? Кога те ще станат достатъчно умни, за да могат да разговарят с нас като хора?
    Изкуственият интелект ще може да разбира език, ще има способност да води разговор с теб, да те опознава и да ти помага. Виртуалните асистенти ще са базирани и на прогнозния анализ (predictive intelligence), така че да ти помагат в ежедневието. Компютърното зрение (computer vision) ще напредне значително. Смятам, че компютърното зрение в момента е там, където Siri беше преди 10 години. Компютърното зрение ще направи възможно компютрите да разпознават място на действие, хора, обекти, изображения и видео. Автономните автомобили днес вече са реалност. Машинното самообучение ще продължи да се развива. Анализът на огромни масиви от данни ще помогне на хората, ще помогне на лекарите да правят по-точни диагнози, ще помогне на болниците да са по-ефективни. Всичко това се случва днес. И зависи от нас дали ще станем част от тази вълна. Това се случва и никой няма да е способен да спре тази вълна.
    След като създадох Siri, аз помогнах за създаването на компания, наречена Kasisto, която разработва виртуални асистенти и ботове с изкуствен интелект за банковия сектор. Kasisto може да води доста напреднал разговор с теб.

    В кои области изкуственият интелект може да замести хората и в кои не?
    Никога не съм работил по изкуствен интелект, математика или технологии, за да бъдат хората изместени от работните им места. Винаги съм работил, за да допълня човешките способности. Според мен изкуственият интелект ще позволи да бъдат повишени човешките възможности в почти всяка сфера. Независимо дали в помощ на лекар, изготвящ диагноза, или при покупката на продукт, когато искате да знаете коя е най-добрата цена. Изкуственият интелект ще е навсякъде, за да помага на хората.

    Да подпомага, не да замества хората?
    Да, възможно е да има изместване на хората, но това никога не е било целта.

    Не е целта, но може ….
    Но може да е последица.

    Как трябва да се отговори на загубата на работни места? Базов доход?
    Трябва да си дадем сметка, че в цялата история на човечеството технологичният прогрес е разрушавал, но и създавал много работни места.

    Какви нови работни места могат да бъдат създадени?
    Нека започнем със специалистите по компютърни технологии или специалистите, занимаващи се с анализ на данни. В момента има дефицит на такива специалисти. В Силициевата долина те са най-редкият ресурс. По цял свят има огромна нужда от такива специалисти. Това е нов тип работа. Освен това има нужда от нов тип производство, нужен е и нов тип софтуер. Разработват се и нови системи по роботика. Ще бъдат разработени и нови персонализирани роботи, роботи, които ще помогнат на хората да живеят по-дълго, които ще им помагат да си взимат лекарствата вечер и въобще да бъдат по-щастливи хора. Всички тези нови възможности ще доведат до създаването на нови работни места.

    Съветът към младите хора

    Какъв съвет бихте дали на младите хора днес - какви квалификации и умения е важно да придобият, за да бъдат успешни в ерата на автоматизацията?
    Първият ми съветът е: „Най-ценното нещо, което можете да направите, е да получите образование. По-обхватно и мултидисциплинарно образование“. Защото в бъдеще няма да е добре да се фокусираш само върху една дисциплина, както в моя случай – математика. Освен математика, трябва да познаваш науката, историята. Вижте Стив Джобс – той е обичал изкуството. В бъдеще продуктите ще са красиви и хората ще ги купуват заради начина, по който те се чувстват свързани с продукта, както е при Apple. А как те се чувстват свързани с продукта ти, ще зависи много от твоя опит и познания за света. Така че моят първи съвет е помогнете на децата си да получат по-обхватно и задълбочено образование. Едва след това трябва да се фокусирате върху сферите, които обичате. Вторият ми съвет и към моите деца е следвайте страстта си и правете нещата, които сърцето и разумът ви казват да правите. Защото когато създавате бизнес, първото нещо, от което инвеститорите ще се интересуват, е дали това е страстта ви, дали имате уменията и енергията и куража за него. Така че да изградите кураж, за да вярвате в себе си, е от огромно значение.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк