сряда, 17 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1532 прочитания

  Румъния задържа 1 тон яйца, преди да достигнат търговската мрежа

  Над 180 птицеферми в Европа затвориха заради неправомерно използване на инсектицида фипронил
  11 август 2017, 14:45 a+ a- a

  Властите в Румъния са задържали 1 тон яйца внос от Германия, за които се предполага, че съдържат фипронил, съобщава Associated Press. В редица европейски държави в хранителните продукти бяха открити остатъчни количества от инсектицида, чието използване в хранително-вкусовата промишленост е забранено в Европейския съюз.

  Първоначално за проблема алармираха Холандия и Белгия, като двете страни си размениха обвинения, че информацията е била известна от по-рано, но не е била оповестена публично. Сред най-засегнатите държави попадат още Великобритания, Франция, Германия, Люксембург, Дания. Там големите търговски вериги масово изтеглят от продажба продукти, съдържащи яйца.

  Агенцията по безопасност на храните във Великобритания съобщи, че рискови са 21 хил. яйца, но след това увеличи цифрата на 700 хил. Френският Министър на земеделието Стефан Травер посочи, че приблизително 250 хил. „заразени“ яйца са били продадени в страната от началото на април. Министърът добави, че рискът за здравето на потребителите е нисък.

  Към момента се предполага, че веществото е попаднало при яйцата, след като компанията Chickfriend го е употребила като дезинфектант. От услугите на дружеството са се възползвали редица птицеферми, 180 от които вече са затворени по разпореждане на холандските власти.

  Според Световната здравна организация допустимият дневен прием на фипронил е 0–0.0002 милиграма на килограм телесна маса. Агенциите по безопасност на храните в цяла Европа твърдят, че установеното при проверките количество фипронил в яйцата е ниско и не представлява риск за човешкото здраве.

  Към момента Българската агенция по безопасност на храните не е съобщила за извършени проверки конкретно за наличие на фипронил в яйца на българския пазар, а само посочва, че няма данни за такъв риск.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 4 часа
  Работодателят може да заплаща 60% от брутната заплата
  Спорната разпоредба от Кодекса на труда остава в сила
  преди 4 часа
  Меркел пристига в София в събота
  Ще обсъди с Борисов приоритетите на Българското председателство
  преди 4 часа
  Без допълнителни такси при теглене от банкомат в друга държава от ЕС
  Банките ще покриват всички разходи на потребителите при кражба на средства в случай на клонирана карта или хакната сметка
  преди 4 часа
  Испанските туристи у нас с ръст от близо 40% за година
  Те се интересуват най-вече от адвенчър и исторически турове