четвъртък, 24 август 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1094 прочитания

  Румъния задържа 1 тон яйца, преди да достигнат търговската мрежа

  Над 180 птицеферми в Европа затвориха заради неправомерно използване на инсектицида фипронил
  11 август 2017, 14:45 a+ a- a

  Властите в Румъния са задържали 1 тон яйца внос от Германия, за които се предполага, че съдържат фипронил, съобщава Associated Press. В редица европейски държави в хранителните продукти бяха открити остатъчни количества от инсектицида, чието използване в хранително-вкусовата промишленост е забранено в Европейския съюз.

  Първоначално за проблема алармираха Холандия и Белгия, като двете страни си размениха обвинения, че информацията е била известна от по-рано, но не е била оповестена публично. Сред най-засегнатите държави попадат още Великобритания, Франция, Германия, Люксембург, Дания. Там големите търговски вериги масово изтеглят от продажба продукти, съдържащи яйца.

  Първоначално Агенцията по безопасност на храните във Великобритания съобщи, че рискови са 21 хил. яйца, но след това увеличи цифрата на 700 хил. Френският Министър на земеделието Стефан Травер посочи, че приблизително 250 хил. „заразени“ яйца са били продадени в страната от началото на април. Министърът добави, че рискът за здравето на потребителите е нисък.

  Към момента се предполага, че веществото е попаднало при яйцата, след като компанията Chickfriend го е употребила като дезинфектант. От услугите на дружеството са се възползвали редица птицеферми, 180 от които вече са затворени по разпореждане на холандските власти.

  Според Световната здравна организация допустимият дневен прием на фипронил е 0–0.0002 милиграма на килограм телесна маса. Агенциите по безопасност на храните в цяла Европа твърдят, че установеното при проверките количество фипронил в яйцата е ниско и не представлява риск за човешкото здраве.

  Към момента Българската агенция по безопасност на храните не е съобщила за извършени проверки конкретно за наличие на фипронил в яйца на българския пазар, а само посочва, че няма данни за такъв риск.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 10 часа
  Падат изискванията за хартиен носител на удостоверителни документи
  До края на годината всички административни органи ще премахнат изискването за предоставяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса
  преди 13 часа
  преди 15 часа
  Wal-Mart и Google се обединяват в онлайн търговията
  Новият съюз ще конкурира Amazon и проправя път към онлайн пазарануването на бъдещето
  преди 16 часа
  Предстои вторият уикенд на фестивала „София Диша 2017“
  На 26-и и 27-и август на площад „Св. Александър Невски“