петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7381 прочитания

    Куба отвъд Кастро, пурите и рома

    Карибският остров през погледа на неговите жители
    15 август 2017, 10:13 a+ a- a

    „Щастливите хора не мечтаят“. Опитвам се да осмисля току-що чутото от моя събеседник. Млад, интелигентен кубинец, електроинженер, работещ за военното министерство. Отскоро се опитва да припечелва допълнително, като превозва туристи до различни точки в столицата Хавана и извън нея. Возя се с него за втори път. Преди дни той ме посрещна на летището и закара до къщата, в която отседнахме. Сега пътуваме с него от Хавана до долината Винялес. Пътят е по-дълъг (близо три часа и половина) и използвам възможността да си поговоря с него и да разбера повече за Куба и хората й. Макар да не говори добре английски, успяваме да се разберем някак си.


    „Щастливите хора не мечтаят“. Казва ми това, след като съм го попитала за какво мечтае. По думите му, когато човек е щастлив, не мечтае за нищо, защото той живее в настоящето и са наслаждава на момента. Обяснява ми, че хората там са щастливи въпреки трудностите, с които се сблъскват. „Усмивките са винаги на лицата им“, отбелязва той.
    По време на краткия ни престой в страната се убедихме сами в истинността на това твърдение…..отчасти. Страстната музика и танци наистина подсилват усещането за безгрижност и желание да гребеш от живота с пълни шепи. Но икономическите несгоди неминуемо са оставили отпечатъка си не само върху жилищните сгради. Мизерията и разрухата са отнели и част от пламъка в очите на някои кубинци. Със средна месечна работна заплата от 30 долара (към края на юни) усмивките и на най-убедените оптимисти биха избледнели.

    Магазин в Хавана


    „Хората тук си помагат, не си подливат вода, не се конкурират, солидарни са едни с други“, допълва той, доловил недоверието ми. По думите му семейните и приятелските връзки в страната все още са много силни. Именно затова на въпроса какво най-много харесва в Куба, без никакво колебание той ми отговаря: хората.
    Чувам същия отговор близо седмица по-късно, когато задавам същия въпрос на друг млад кубинец, отново инженер по телекомуникациите. По думите му хората там са много приветливи и приятелски настроени. „Това им е най-хубавото на кубинците“, добавя той с най-лъчезарната усмивка, която съм виждала някога. И той като всички мечтае да се реализира професионално и да създаде щастливо семейство. Освен да работи като инженер към военното министерство, младият мъж помага на братовчед си, който отдава апартаменти под наем чрез Airbnb в Хавана. Грижи се нищо да не липсва на гостите, докато братовчедът му почива в Италия.


    Въпреки трудностите вярва, че Куба я очаква хубаво бъдеще. Всичко зависи от хората, които по думите му са прогресивно мислещи. Разбира се, важни са и отношенията с другите страни, посочва той. На въпроса дали иска да остане в Куба в бъдеще, младият инженер отговоря колебливо, че не знае. „Харесвам Куба, но искам да опозная и други страни“, признава той. „Бих могъл да живея навсякъде“, споделя накрая младежът с най-слънчевата усмивка.
    Че в Куба има много прогресивно мислещи младежи, успяхме да се убедим и при друг случай. Срещнахме се с млад мъж – хост в платформата за споделено настаняване Couchsurfing. Идеята беше той да ни покаже Хавана през неговите очи. Оказа се много интелигентен млад мъж, който освен че говореше перфектно английски, владееше и френски. Беше ИТ специалист, който работеше на свободна практика, като в момента беше зает с проект на американска компания. Запозна ни с приятелите си – също ИТ специалисти, фрийлансъри. И те като него говореха изключително добър английски, както споделиха, благодарение на частни уроци. Пътувал в чужбина беше само един от тях. Беше посетил Китай, докато работил по проект на телекомуникационната компания Huawei.

    Опашка пред офиса на държавния телекомуникационен оператор ETECSA за карта за Интернет


    И тримата споделиха, че е голямо предизвикателство да работят като ИТ специалисти в Хавана, където достъпът до Интернет е силно затруднен. Час интернет струва 1.5 долара, като зоните за достъп са само на определени места в града. За да се използва Wi-Fi достъпът, е необходима карта от държавния телекомуникационен оператор ETECSA. Наскоро започна инсталирането на интернет в ограничен брой частни домове, но услугата е все още на доста висока за кубинците цена.
    Тримата ИТ специалисти бяха единни и в желанието си да напуснат Куба при първа възможност. Считаха, че нещата там трудно ще се променят скоро.

    Дали са прави, предстои да видим.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк