събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13825 прочитания

    На почивка…в Северна Корея

    Какво е да посетиш днес една от най-потайните страни, която плаши света с ядрена война - пътешественикът Гунар Гарфорс пред Economy.bg
    12 септември 2017, 15:08 a+ a- a

    „Северна Корея плаши с ядрен удар“, „Северна Корея изплаши света, тества успешно водородна бомба“, „Северна Корея отхвърли новите санкции и заплаши с „най-ужасната болка“. „Страната на утринната свежест“, както понякога наричат Корейската народно-демократична република – КНДР, отново привлече световното внимание. И докато целият свят трепери при всяка новина за поредния й ракетен опит, един млад норвежец решава да посети Северна Корея….за втори път.
    Гунар Гарфорс, който държи рекорда за най-младия човек, обиколил света като хоби, пътува за първи път до КНДР през 2009. Осем години по-късно норвежецът отново решава да посети тази толкова потайна страна, за да види как се е променила тя за изминалото десетилетие.

    Economy.bg се свърза с Гунар Гарфорс, за разбере повече за впечатленията му за страната, в която цял свят е вперил очи днес.

    Гунар, днес цял свят отново говори за Северна Корея. Ти кога посети страната – преди или след ракетните изпитания?
    Северна Корея наистина знае как да прави добър PR: преценява точно кога да направи ракетни тестове, за да привлече световното внимание.
    Посетих страната за първи път през 2009 и отново сега в средата на август. Това беше малко след част от ракетните изпитания, но преди теста на водородната бомба. Гидът ми беше добре информиран относно тестовете и дори започна да обсъжда действията на президента на САЩ Доналд Тръмп с мен. В севернокорейските медии той е представян като луд човек.

    Гунар Гарфорс в Пхенян през 2009
    Пхенян, 2017

    Как изглежда ситуацията в страната в момента?
    Всеки посетител е придружаван от двама водачи, независимо от това дали пътува сам или е с по-голяма група от 10 или 12 човека. Гидовете/гардовете трябва да гарантират, че ще видиш само това, което се допуска да видиш. Също като традиционните водачи, те ти дават информация за всичко, което виждаш. Но всичко, което ти казват, е внимателно претеглено. Те минават през специално обучение, одобрено от правителството.
    Причината да има двама гидове е, че те се наблюдават и контролират един друг. Защото в противен случай някой от тях може да стане твърде близък с туриста и да получи нефилтрирана информация за външния свят.
    Водачите ми изглеждаха доста добре информирани за ракетните тестове и реакциите от САЩ. Тръмп е представян като каубой, говорещ глупости. Те дори ме питаха какво бих направил, ако бях на негово място.
    Един турист би могъл да усети средата само до определена степен, защото всичко е много добре контролирано и наблюдавано.
    Едно от най-тъжните неща там е, че не можеш да видиш усмихнати хора. И почти всичко изглежда като нагласено. Липсва информация какво се случва извън страната. Не е нужно да си голям фен на теориите на конспирацията, за да си представиш до какво може да доведе това – хората имат въображение. Правят впечатление също различията между столицата и провинцията. Освен това никой не притежава собствен апартамент или къща. Специална комисия решава кой къде може да живее. Така някои получават по-добри локации от други.

    Гунар Гарфорс с местен гид в Пхенян, 2017

    Колко по-различна ти се стори Северна Корея сега в сравнение с преди 8 години?
    Хората са по-враждебно настроени към чужденците от 2009. Позволиха ми да вляза и в супермаркет, пълен с местни хора. Първият път това не ми беше позволено. Така че може би са малко по-отворени днес.
    Все още има много пропаганда и САЩ все още са техният враг №1.
    В сравнение с последния път, сега трафикът беше по-голям, поне в столицата Пхенян. Извън града практически няма коли.
    Друга разлика е, че този път не ми взеха мобилния телефон на границата, както беше през 2009. Това обаче беше напълно безсмислено, защото нямаше роуминг и моят телефон беше безполезен. Освен това на границата провериха на ръка багажа ми. През 2009 просто го минаха на скенер. Както преди осем години, така и сега прегледаха списанията и книгите ми.
    Гидовете ми обясниха, че в университетите в Северна Корея има интернет, но по думите им това е модифицирана версия, преведена на корейски. „Интернетът ни е доста добър“, увериха ме те. Разказаха ми, че има новини, спортна секция и дори услуга за онлайн запознанства.
    Друго нещо, което ми направи впечатление сега, бяха многото соларни панели. При първото ми посещение нямаше въобще. Сега те бяха навсякъде, особено извън Пхенян.
    И при двете ми посещения имах възможност да снимам относително свободно. Знам обаче, че други чужденци не са имали същия шанс. На мой приятел дори му изтриха всички снимки през 2009. Изглежда, че някои гидове са малко по-гъвкави от други.

    Пхенян, 2017

    Не е ли опасно да се пътува сега до Северна Корея?
    Това е най-безопасната за пътуване страна в света. Просто спазвайте правилата. Не крадете и не се опитвайте да проповядвате някаква религия. Престъпността срещу чужденците е практически непозната там. Освен ако не броите за престъпление да бъдете шпионирани или да станете обект на сериозна пропаганда. Но това може да ви се случи и в много западни страни.

    Пхенян, 2017

    Кои са най-абсурдните правила, които трябва да спазва човек, решил да посети страната?
    • Не можеш да сгъваш вестник или постер, ако на него има снимка на севернокорейския лидер (на баща му или дядо му).
    • Ако правиш снимки на статуите на лидерите, не можеш да снимаш само част от тях. Цялата статуя трябва да присъства на снимката.

    Пхенян, 2017


    • Ако изпращаш писмо или картичка вкъщи, марката (със снимка на един от лидерите) трябва да е поставена с главата нагоре. В противен случай тя ще бъде отлепена и залепена по правилния начин дори така да покрие по-голямата част от написаното. Това ми се случи през 2009, когато пращах пощенска картичка у дома. Получателят не можеш да прочете нищо, защото марката беше отлепена и залепена отново върху написаното от мен.
    • Не са позволени никакви религиозни писания.
    • Не можеш да внасяш в страната никакви новинарски издания или книги с информация за Северна Корея. Това включва и пътеводителите.
    • Ако посещавате монументалния комплекс Mansudae (Mansudae Grand Monument) с огромните статуи на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, трябва да се поклоните пред тях и да поставите букет цветя. Отказът да направите това няма да бъде приет добре (въпреки че е малко вероятно да ви накажат).
    • Не ви е разрешено да посещавате ничий дом.
    • Нямате право да говорите с никого от местните освен с гидовете ви. Повечето хора така или иначе не говорят английски, но на това се гледа с неодобрение. Аз успях да говоря с местни през 2009 и сега през 2017, след което не много дружелюбно бях изведен навън.

    Северна Корея, 2017

    Как местните гледат на хората от Запад?
    След толкова години пропаганда срещу американските граждани и въобще западняците като цяло, не очаквайте севернокорейците да ви се усмихват много насреща. Ходих да тичам в града и срещнах много негативни и неодобрителни погледи.

    Гунар Гарфорс в Пхенян, 2017

    Има ли много чужденци, които посещават Северна Корея? От кои страни са основно те?
    Между 95% и 99% от посетителите са китайци. Ежегодно около 100 хил. души посещават страната, но относително малък е делът на тези от Запад. Британците, холандците, германците, американците (до 1 септември, защото вече нямат право да посещават Северна Корея) и руснаците са сред най-често срещаните западни туристи, поне според моите гидове.

    Пхенян, 2017

    Колко трудно е човек да организира пътуване до Северна Корея?
    Много е лесно. Туристическата агенция ще организира всичко за вас. Местните гидове ще ви посрещнат и ще бъдат с вас през цялото време. Изключение е само влакът до Пхенян, където няма водачи.

    Гунар Гарфорс в Пхенян, 2017

    Кое е най-изненадващото нещо, което светът не знае за Северна Корея?
    Че е много лесно да посетиш Северна Корея (освен ако не си от Южна Корея или САЩ). Също, че е много безопасно да посетиш страната (но при условие, че спазваш правилата им).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство